28 Ara 2010

KEDİ VE KÖPEKLERDE BESLENMENDE DOĞRU TERCİHLER NELERDİR?


Kedi ve köpeklerde besin ihtiyaçları yavru, gebe, laktasyon gibi belli dönemlerde veya hastalık dönemlerinde ya da yaşlılıkta değişmektedir. Bu dönemlere göre özle beslenme kuralları vardır. Eğer ki ticari diyetler kullanılıyorsa bu dönemlere uygun mamalar hazırlanmıştır. Örneğin gebelikte günlük enerji miktarı gereksinimi %60, laktasyonda % 150–200, gelişme döneminde 2 kat, bekçi köpeklerinde % 30–40 oranında artmaktadır.
Kedi ve köpeklere genelde kasap artıkları verilmektedir. Bu son derece yanlıştır. Çünkü tek yönlü beslenmeye girer. ( ayrıca kedi köpek kemik yerken çok kuvvetli kırarak ve hızlı yerler, bu halde kemik kırıkları sindirim sistemlerinde keskin yaralar açabilmekte, hatta bazen iç kanama, barsak tıkanmaları ve ölümlere sebebiyet vermektedir!  Tek yönlü beslenmenin her türlüsü ( sadece karbonhidrat vermek ya da sadece et vermek gibi) giderek karaciğeri yorar ve vücutta değişik bozukluklara yol açmaya başlar. Aşırı aynı tür gıda yüklenmesi en çok 6–7 li yaşlardan başlayarak ağır hastalıklara neden olur.
Normal bir diyette çok basit olarak 1/3 oranında protein, 1/3 oranında karbonhidrat; 1/3 oranında da sebze-meyve(vitaminler) olmalıdır ki hayvan için dengeli beslenme sağlanabilsin. Ancak bunu kedi ve köpek için pratikte tam olarak sağlamak çok güçtür. Önceki maddelerden de anlaşılacağı gibi her yiyeceğin miktar ve verdiği enerji hesabı düşünülerek bir diyet hazırlamak, ayrıca beslenmenin diğer dönemsel faktörleri de düşülüp ona göre diyet ayarlanması uzman işidir. Kaldı ki bu diyet tam hazırlanabilse bile, kedi ve köpek Maalesef damak zevklerine çok düşkün olduğundan, bu ev yemeğinin sadece et kısmını seçerek yemeyi tercih edeceğinden yine dengesiz beslenme şekline girebilmektedir.
Hazır mama alırken son kullanma tarihini mutlaka kontrol ediniz. Açık olarak satılan kuru mamaları asla satın almayınız. Bu mamaların son kullanma tarihinden ve içeriğinden emin olmanız söz konusu değildir. Bu mamalarda özellikle küf mantarları üreyebilir ve bakteriyel bulaşma olabilir. Aldığınız mamanın ambalajını açtığınızda koklayınız. Ekşi, küflü bir koku varsa değiştiriniz.
Kuru mama değiştirirken ¼ yeni mama ile ¾ eski mamayı karıştırın ve her gün yeni mama miktarını artırın. 2 haftada yeni mamaya geçiniz. Özellikle kedilerde böbreklerin daha iyi işlevini yerine getirmesi ve idrarın seyreltilmesi için kuru mama dışında konserve mama yemesi yerinde olacaktır. Bu oran %50 olabilir.
Kedi ve köpek yavruları 2 aylığa kadar süt emerler.5. haftadan itibaren anneden ayrı et suyu, bisküvi kırıntıları veya süt gibi değişik gıdalara geçiş yapılabilir. Geçişleri çok yavaş yapmalısınız. Yavruların gelişme dönemleri genellikle 1 yıldır. Yavrular sütten kesildikten sonra erişkin ağırlığa ulaştıkları sürenin ilk 1/4'ünde 4 öğün, sonraki 1/4 ünde 3 öğün, sonra ergin ağırlığa ulaşana dek 2 öğün ve 1 yaşından sonra tek öğün beslenmelidir.
Yaşlı köpekler insandaki gibi yağlanmaya müsaittirler. Kalp ve böbrek fonksiyonlarında hastalık olmasa bile yetersizlikler oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle yaşlı diyeti, düşük kalorili, hafif kısıtlı ama yüksek kaliteli seçilmiş protein, nispeten düşük fosfor ve sodyum içermelidir. B kompleks vitaminlerince zengin olmalıdır. Böylelikle yaşlılıkta sağlıklı ve daha uzun ömürlü olması sağlanabilir..
Evden verilen sakatat türü gıdalar arada bir bile verilse parazit oluşturma riskleri yüzünden verilmemelidir. Kasap artıklarından da ciddi enfeksiyon ve parazitler çiğ alımlarda çok kolay geçebileceğinden, hayvanlarınızın çiğ gıda ya da fare-kuş vb. yemesine de izin vermeyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder