28 Ara 2010

KIŞ AYLARINDA KEDİ VE KÖPEKLERDE OLUŞAN RAHATSIZLIKLAR


Kış aylarında evcil hayvanlar ve insanlar evde kapalı kalırlar değişken hava koşullarından dolayı bağışıklık sistemi zayıflar. Aynı zamanda çok sayıda kedi ve köpeklerde hasta olma zamanıdır. Bu bir rastlantı değildir kış mevsiminde evcil hayvanların özellikle solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Havaların birden soğuması ve ısınması yaşlı ve yavru evcil hayvanları daha çok etkileyecektir.
Evcil hayvanlarda görülen kış hastalıkları:
 Depresyon, stres ve anksiyete: Evcil hayvanlar kışın evde kaldıkları için kendilerinde bir terk edilmişlik duygusu oluşur. Bu onlarda kaygıya neden olur. Kış aylarında tatil seyahat nedeniyle evde kimsenin olmaması, sık sık kapı zili çalması, paket teslimatları ve eve misafirler gelmesi bu duyguları perçinler.
 Romatizmalı ağrısı: Artrit büyük ırk hayvanların özellikle ciddi bir sorundur. Bu bir doğal kemik ve eklem takviyesiyle, Diyetlerine ilave ya da özel olarak eklem sağlığı için formüle edilmiş bir evcil hayvan maması ile evcil hayvanımızı kışın ağrılarını azaltmış oluruz.
Egzersiz eksikliği: Pet sahipleri kışın daha az Evcil hayvanlarına egzersiz için parka veya sokağa çıkartılar. Kediler ve köpeklerde aktivetisi az bugünler sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecektir.
Kabızlık: Bu tür bir rahatsızlık yaygın olarak görülmektedir. Rahatsızlık olarak her zaman listenin en başındadır. Sıvı alımı azalmış, egzersiz eksikliği kombinasyonu ve anksiyete kabızlığın sebeplerindendir. Hayvanlar ve sahipleri için kabızlık kabus olabilir. Bağırsak sisteminin temizlenmesi gerekecektir. Bunun içinde veteriner hekimlerin faturası sizi bekleyecektir.
Çöp kutusu bakteriler: Tatillerde ve bayramlarda hastalığa neden olan bakteriler için verimli bir üreme zemini oluşur çöp kutularında bu yüzden evcil hayvanlarımızı çöp kutularından uzak tutmalıyız.
Zayıflamış bağışıklık sistemi fonksiyonu: Bağışıklık sistemi zayıf düşer buda evcil hayvanımızı zayıflatır. Bunun en büyük sebebi hiç egzersiz yapmamak ve stres içinde kalmalarıdır.

 İdrar yolu enfeksiyonu: Sokaklardaki çöp kutuları, Su alımı eksikliği, Yetersiz eksersiz, Kirli ve değişen çevre şartlarından oluşan bakteriler, Stres üriner sistemde bir enfeksiyon oluşmasında etken olan risklerdir.Su ve mama kabına takviye olarak meyve suları,Yaban mersini,Kızılcık suyunu eklersek faydalı olur.
Nezle: Hayvanlar soğuklardan veya gelişmekte olan enfeksiyonların yarattığı hastalıklardan hayatlarını kaybederler. Köpeğiniz köpek kulübesi içinde yaşıyorsa köpek kulübesi rüzgar ve soğuktan yeteri kadar korunuyormu bundan emin olun.Çok soğuk havalarda ev içine alın soğuk su vermeyin.mümkünse ılık su olsun.Sıcak tutabilecek battaniyelerle onu koruyun.ısıtmalı paspaslarda kullanılabilir.Yoksa solunum yollarında oluşacak nezle evcil hayvanlarda kışın ölümlere sebebiyet verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder