24 Şub 2011

KEDİME NASIL İLAÇ VEREBİLİRİM




Kedilerimize ilaç yutturmak hemen hemen hepimiz için bir sorun. Ne yazık ki kedilerimiz, onlara göre tadı iğrenç olan bu ilaçları kendi iyilikleri için yutmak zorunda olduklarını bilmiyorlar. Bu nedenle de ilaç yutturmak hem onlar, hem de bizim için adeta bir işkenceye dönüşüyor. Her ne kadar severek ilaç yutmalarını sağlamanın bir yolu olmasa da, bazı basit önerileri uygulayarak bu işlemin daha az sıkıntılı olmasını sağlayabilirsiniz. 
Eğer tablet şeklinde bir ilaç verecekseniz, kedinizi başının arkasından tutun. Ağzının ön kısmındaki dişler diğerlerinden farklı olarak küçüktür, bu aralığa parmağınızı dayayarak ağzını açın. Tableti dilinin en arkasına gelecek şekilde koyun, ağzını kapatın ve başı hafifçe geriye yatık duracak pozisyonda ağzını kapalı tutmaya devam edin. Bu sırada burnunu hafifçe okşayın, bunu yaptığınızda yalanacak ve ardından yutkunacaktır. Bir başka seçenek de yutkunana kadar çenesinin altını yukarıdan aşağıya doğru hafifçe okşamaktır. İlacı yuttuğundan emin olana kadar onu bırakmayın, bu pozisyonda tutmaya devam edin. Yoksa bıraktığınız anda başını iki yana sallayarak ya da ilacı ağzında evirip çevirerek çıkaracaktır.

Eğer tableti ezip suyla karıştırıp şırıngayla verecekseniz (elbette iğnesi çıkarılmış bir şırıngayla) ya da şurup içirecekseniz, tadı çok kötü olacağı için salyası artarak ağzı köpürecek ve tükürmeye çalışacaktır. Kedinizi yine başının arka kısmından tutun, bu sırada birisi de ön patilerini tutmalı. Şırınganın ucunu yanağındaki bıyıkların arasına sokun ve hafifçe aşağıya doğru oynatın. Bıyıklarının dip kısmına değdirip bıyıklarını aşağı doğru ittiğinizde otomatik olarak dudaklarını yukarı kaldırır. Şırınganın ucunu ağzına önden değil yandan, arka taraftaki daha yassı olan dişlerinin arasından sokun. Şırınganın içindeki sıvıyı dilinin arkasına doğru sıkın. Başını arkasından tutacağınız için başını sağa sola sallayarak tüküremez. Yutkunduğundan emin olana dek onu bırakmayın.


Kediniz ona ilaç yutturmaya çalışırken elinizden kurtulmak için çırpınabilir, bu sırada istemeden de olsa tırnaklarıyla sizi yaralayabilir. Bunu önlemek için bir tırnak makasıyla kedinizin tırnaklarını uçlarından, derine inmemek kaydıyla kesebilir ya da veterinerinize kestirebilirsiniz. Kedinizi bir havluya sararak tutmak da tırmalanmaktan korunmak için iyi bir çözümdür.
Kedinize daha önce ilaç yutturmayı denemediyseniz ya da deneyip başarısız olduysanız, bu işlemde size yardımcı olacak bir kişinin daha olması işinizi kolaylaştıracaktır. Başarısız denemeler sizin için olduğu kadar kediniz için de yıpratıcıdır. Ayrıca, birkaç başarısız denemeden sonra vazgeçtiğinizi gören kediniz sizi tırmalayarak, çırpınarak ya da kaçıp saklanarak ilaç yutmaktan kurtulabileceğini çabucak öğrenecektir. Bu nedenle başlangıçta gerekirse veterinerinizden ya da bir yakınınızdan yardım alın. Bu sayede hem kediniz için sıkıntılı anlar azalacak, hem de çırpınıp direnmek yerine uslu durduğu takdirde bu tatsız işlemin çok daha kısa sürdüğünü öğrenecek ve muhtemelen daha sonraki denemelerinizde daha uyumlu davranacaktır.

Kedinize veterinerinizin tavsiye ettiği ilaçlar dışındaki ilaçları kesinlikle vermeyin. İnsanlarla kedilerin metabolizmaları birbirinden çok farklıdır ve bizlerin çoğunlukla doktora danışma gereği bile görmeden aldığımız ağrı kesici, ateş düşürücü vb. ilaçların çoğu, çok düşük dozlarda bile kedilerimiz için öldürücüdür. Veterinerinizin tavsiye ettiği ilaçları da önerilen doz ve sıklıkta kullanmaya büyük özen gösterin.

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder