14 May 2012

ONLAR DA ANNE!




Tabiat, anne olma özelliğini, sadece biz insanların dişilerine mahsus kılmamış. İnsanların dışındaki canlılar da, “Anne” oluyor, anneliğin özelliği olan dünyaya getirdikleri canlara verdiği şefkat koruma güdüleriyle donatılıyor.İnsanoğlu sürekli, anneliğin kutsallığını, dokunulmazlığını, türlü şekillerde; sözlerle, özel günlerde anıp, hatırlatmalarla vurgulamaya çalışıyor. “Cennet annelerin ayağının altında”, “Anne gibi yar olmaz”, ”En katıksız karşılıksız sevgi annelerindir” gibi. Sonra senede bir gün her mayıs ayının ikinci pazarı, mutlak bütçelerinin elverdiğince, aldıkları bir hediyeyle, annelerini ziyaret edip, hem kendilerini hem de onları mutlu edip, varsa gönül kırgınlıklarını almaya çalışır. 

Aslında bu günler, biraz da ticari amaçlı. Hediyelik eşya satan mağazaların rant amacına hizmet eder hale getirildi gibi ama her neyse. Durduk yerde dönen çarka çomak sokmayalım, bırakalım senede bir gün hem annelerin gönülleri hoş edilsin hem de hediyelikçilerin.Benim vurgulamak istediğim, dünyayı paylaştığımız öbür canlıların da annelikleri. Onları hiç izlediniz mi ? Nasıl canları pahasına kuzucuklarına kol kanat gerdiklerini. Kendi kendilerini idare edebilecek yaşa gelene dek nasıl onları koruyup kolladıklarını, yemeyip yedirdiklerini, aynı kendi annelerimiz gibi onların da evlatları için çırpınıp durduklarını hiç aklınıza getirdiniz mi ?
Daha yenilerde TV kanallarında görüntülü bir haber. Bir depoda çoğalan fareleri halletmesi için görevlendirilen anne kedi, kendi beslediği üç yavrusuyla birlikte fare yavrularına da analık edip emzirirken onları gözünün önünden ayırmayıp koruyup kollarken resimlenmiş.Tuhaf ama gerçek. Bu da olur muymuş denecek kadar şaşırtıcı. Bence açıklaması basit. O kedicik öylesine anne özellikleriyle bezeli ki, fare yavrularına bile aynı kendi kuzucuklarına duyduğu hisleri besleyip onları boğup yemek yerine kucağında sarıp sarmalıyor.Bizler zannetmemeliyiz ki sadece insan anneleri fedakar, hakları ödenmez ve dokunulmazlığı olan canlılar. Oysa diğerlerinin anaları da en az bizler kadar saygıyı hak eden hayranlık duyulacak duygularla dolu canlar. 

Yavrularını koruma amaçlı, kendi gücünün çok üzerindeki hayvanlarla dövüşen bir köpek. Koynundaki küçükleri kıskanıp etrafına tıslayan bir kedi. Yuvasına saldırıldığını düşünüp insanlara pike yapan anne kuş. Ve tüm bunlara eklenecek daha pek çok anne. 

Onlar da anne !

Hiç unutamadığım bir söyleşi, bir gazete haberi. Sanırım dört beş yıl önce yayımlanmıştı. Belediyenin köpek itlaf ekiplerinde görevli bir şahıs anlatıyor. Zehirli kıyma yedirdikleri anne köpek bir süre sonra acı içinde kıvranıp titreyip ağzından burnundan kanlar gelirken birdenbire yattığı yerden doğrulur. Görevlinin yanına sürünerek gelip yalvaran bakışlarla yüzüne bakıp ellerini yalamaya başlar. O sırada ekip, yavru köpeklere de zehirli etten yedirmeye çalışmaktadır. Son nefesini vermek üzere olan anne acı içinde son bir gayretle adamı bırakıp çocuklarına ulaşır ve kafasıyla onları ittirip, ağulu etten yedirmemek için çabalar. 

O günden sonra Belediye görevlisi itlaf ekibinden ayrılır ve hayatını sokak köpeklerine adar. 

Onlar da anne !

Bu Mayıs kendi annelerimizin gönüllerini alırken diğer canlıların annelerini de hatırlayalım. Sokağımızda, bahçemizde, çevremizde yavrularına süt emzirebilmek, onları besleyebilmek için çöplerden kuru ekmek yemeye çabalayan anneleri ödüllendirelim. Ya da barınaklara gidip, anne köpeklerin başlarını okşayalım. İmkanlarımız varsa yavrularının birkaçını sahiplenip doğurganlıklarını kutsayalım. 

Bari bu kadarını onlara çok görmeyelim. Çünkü onlar da aynı bizim annelerimiz gibi birer ANNE !

Ece BİLGİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder