31 Tem 2012

Miyav Dedim Duydunuz Mu ?


Miyav Dedim Duydunuz Mu ?


Araştırmacılar, binlerce yıldır insanlarla yaşayan kedilerin seslerini ihtiyaçlarını daha kolaylıkla anlatabilmek için değiştirmiş olabileceklerini öne sürüyorlar. 

Kedilerin dilimizi anlamadığı sanılırken, bir araştırma kedilerin miyav seslerinin tonunu insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek için insanlarla geçen binlerce yıllık dostlukları boyunca yavaş yavaş değiştirdiklerini öne sürdü. 

ABD’nin saygın üniversitelerinden biri olan Cornell Üniversitesinin Ses Psikoloji Laboratuvarından Profesör Michael Owen ve yardımcısı Nicholas Nicastro 12 kediyi yaşadıkları mekanlarda miyavlarken videoya kaydetti. Ayrıca kedilerin miyavlaması esnasında çevresindeki kişilerin de davranışları kaydedildi. Araştırma sonucunda 12 kedinin 100 farklı miyav sesi çıkardıkları tespit edildi. Sesler, yemekten önce, yemek beklerken, yemek yedikten sonra, boş odaya, dolu odaya girerken farklılıklar gösteriyordu. 

Araştırmacılar kaydedilen bu sesleri 26 kişilik bir gruba ve 28 kişilik bir diğer gruba ayrı ayrı dinletti. Birinci gruptan sesleri memnuniyet-memnuniyetsizlik açısından puanlamasını; ikinci gruptan ise sesleri aciliyet açısından puanlamasını istediler. Puanlar karşılaştırıldığında enteresan benzerlikler görüldü. 

Kısa süren miyavlamalar memnuniyet içeren sesler olarak puanlanmıştı. Miyavlama sesinin şiddeti arttıkça memnuniyet puanlarının azaldığı görüldü. Uzun süren miyavlamalar aciliyet içeren miyavlamalar olarak değerlendirilmişti. Çok memnun olarak puanlanan bir sesin çok acil olarak puanlanmadığı da puanlamanın tutarlılığını destekler nitelikte görüldü. 

Araştırmacılar, binlerce yıldır insanlarla yaşayan kedilerin seslerini ihtiyaçlarını daha kolaylıkla anlatabilmek için değiştirmiş olabileceklerini öne sürüyorlar. Değişikliğin de sadece kedilerde değil, algılama sistemi açısından insanlarda da olduğu kanaatindeler. Yani her iki tarafın da zaman içinde birlikte bu açıdan evrim geçirdiği düşüncesindeler. Öte yandan Ohio Devlet Üniversitesinden Douglas Nelson da kedilerin birbirleri ile iletişimde de daha farklı sesler kullandıklarını ileri sürüyor. 

Cornell Üniversitesinden Nicholas Nicastro bununla da kalmayarak Güney Afrika Cumhuriyetindeki Pretoria Hayvanat Bahçesine giderek vahşi kedilerin (aslanlar, kaplanlar vb.) seslerini kayda almış ve görmüş ki insanlarla ilişkilerinde evcilleşen kedilerin vahşi kedilere kıyasla çıkardığı sesler daha müzikal ve daha net. Araştırmacı, vahşi kedilerin ise daha kalın ve kaba sesler çıkarttıkları kanaatine varmış. 

Araştırma gerçekten ilginç, belki de kediler bizlerle olan iletişimlerinde yeni bir evreye geçtiler ve kan bağı olan vahşi kedilere kıyasla daha akıllıca ve daha çok yönlü bir iletişim kurmayı öğrendiler. Yakında bizim gibi konuşurlarsa şaşmamak lazım...

CEYDA SAVRAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder