11 Şub 2013

KÖPEĞİM ARTIK YAŞLANDI DOSTUMU NASIL BESLEMELİYİM?



YAŞLI KÖPEKLERDE BESLENME


Yaşlı köpeklerin enerji ihtiyaçları daha az olacağından diyetleri değiştirilmelidir. Aksi halde obesiteye neden olunabilir. Eklemler ve kemikler de, metabolik fonksiyondaki azalma nedeniyle, kalsiyumun yetersiz emilimi ve kalsiyum / fosfor oranında değişim meydana gelecek, deformasyonlar şekillenecektir. Bu nedenle yaşlı köpeklerde gıda da yeterli ve dengeli kalsiyum oranı sağlanmalıdır.

Eklemler ve kemikler de metabolik fonksiyonlarda da azalma sonucu kalsiyumun yetersiz emilimi ve kalsiyum/fosfor oranında değişim nedeniyle deformasyonlar olabileceğinden gıdasında yeterli ve dengeli bir kalsiyum oranı sağlanmalıdır. Kolay sindirilebilen lifli gıdaları tercih etmek, yetersiz egzersiz veya prostat gibi bir nedenle gelişen kabızlığın önlenmesi için fayda sağlayacaktır.

Yaşlılığa bağlı olarak böbreklerin fonksiyonlarının zayıflamasından dolayıdiyette protein oranı düşük tutulmalıdır. Yaşlılıkla birlikte karaciğerinvitaminleri depolama kapasitesi azalacağından günlük olarak yeterli düzeydevitaminin köpeğimizin gıdasında bulunması gerekir. Günlük verilen miktarındengeli olmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde fazla miktarda verilenvitaminler köpeğimizde hayati riskler doğurabilir ve toksikasyonlara nedenolabilir.

Yaşlı köpekler için beslenme günlük köpeğimizin yiyeceği miktarı ikiye bölünerek verilebilir.Bütün bunlara rağmen köpeğimizi yine de ev yemeğiyle beslememiz gerekiyorsa protein oranını yüksek tutmamız, yağ oranının da (hayvansal yağ) %20yi geçmemesi gerektiği, tuz konmaması gerektiği, patlıcan verilmemesi gerektiği (içeriğindeki bazı maddelerin köpeğe zararlı olmasından dolayı), tavuk kemiği verilmemesi gerektiği (yemek borusu ya da bağırsaklarda tıkanma, yaralanma, yırtılmalara sebep olabileceğinden dolayı) unutulmamalıdır.

Yaşlı bir köpeğin beslenmesinde dikkat etmeniz gereken konular sırasıyla şöyledir;Sindirilebilirliği yüksek, protein ve yağ oranı düşük gıdaları tercih etmek, Temiz ve yeterli suyu sürekli bulundurmak, Gerekli mineral ve vitaminlerin takviyesini yapmak (hekimin önerisi ile),Ev yemeklerinde gerekli oran ve dengeleri sağlamak oldukça güçtür. Köpeğinizin yaşı ve günlük ihtiyaçları gözetilerek, yağ veprotein oranıazaltılmış, gerekli vitamin ve mineral dengesi sağlanmış mamalartercihedilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder