9 Kas 2010

EVİME BİR CAN YOLDAŞI KÖPEK ALACAĞIM, NE YAPMALIYIM ?

Evinize bir köpek alacaksanız öncelikle bakımevlerine gidin . Bakımevlerinde istediğiniz gibi köpek yavruları bulabilirsiniz.Bakımevlerinden bir yavru alırsanız sevgiye ihtiyacı olan bu yavruları mutlu edersiniz.Eğer cins bir köpek yavrusu istiyorsanız bu işi yapan yetiştiricilere gidin. Yavruyu yetiştiricinin yerinde görün,yavrunun karakteri ve bakımı hakkında bilgi alın.Yavrunun yeme ,içme alışkanlığını yetiştiriciden öğrenebiliriz.Yetiştiriciye sormamız gereken sorular şunlar olmalıdır.

1)Babanın huy ve karakteri,dış görüntüsü (sağlık)
2) Annenin huy ve karakteri,dış görüntüsü (sağlık)
Bunları gördükten sonra yavruyu alın.yetiştirici size satış belgesi vermek zorundadır.ayrıca
1)Köpeğin aşı karnesi olmalı
2)İlk 20 günlük sağlık garantisi
3)Yaşını doldurduğunda orijinal vücut ölçülerinde olacağı garantisi
Köpek alırken satıcıların güvenilir olması şarttır. Köpek almadan önce köpeğinize ayıracağınız yer çok önemlidir.Köpekler oksijeni bol ,geniş mekanları severler.Şayet bahçeniz varsa ise iyi,yoksa işiniz zor.Çünkü köpekler oldukça hareketli hayvanlardır.Bahçede her gün köpeğiniz bir saat serbestçe bırakmanız.onun toprakla teması sinir sistemine de iyi gelecektir.
Köpek alırken ne amaçla köpek aldığınızı iyi belirlemeliyiz.
1)Arkadaş köpekler (Spor amaçlı):Bu tip köpekler genelde av kökenli köpeklerdir.(Golden Retrivier. Labrador Retrivier, Setterler) Bu tip köpekler genelde arkadaşlık ederler. Yürüyüş ve koşu yaparken, gezerken yanında size eşlik ederler.
2)KORUMA KÖPEKLERİ (SCHUTZHUND):Bu köpekler özel yetiştirilirler.
Koruma köpeği susturulamayan bir alarmdır teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin,Bir köpeğin önsezilerine ve hislerine asla yetişemez.Bir koruma köpeği bir şahıstan şüphelendiği zaman onu susturamazsınız.İyiyi ve kötüyü çok iyi sezerler ve yanılmazlar
Köpek beslemek ekonomik güç gerektirir. Çünkü köpek bir canlıdır. Bu canlının Veteriner,Kurumama, Barınma v.s. gereksinimi vardır. Köpek almadan önce yapacağınız masrafların bir listesini çıkarın,Net aylık giderinizi önceden saptayın .Bu masrafı karşılayıp karşılayamayacağınıza karaR verip öyle köpek alın.
Köpeğiniz ve siz bir bütün olmalısınız. Birbirinizi tanımalısınız bu tanışma birbirinizle beraber olduğunuz,Bütünleştiğiniz süreyle alakalıdır . Eğer siz ona zaman ayırmazsanız oda size hiçbir şey vermez. Her gün en az 1 saat köpeğinize zaman ayırmalısınız.
Köpek sosyal bir canlıdır. İnsanlarla iç içe olmak,beraber olmak isterler.Siz de sosyal bir yapıda iseniz köpeğin bu isteğini daha iyi anlayacaksınız. Aksi takdirde köpekte sahibine benzer .Köpeğin en güzeli sosyal olandır.İnsan içinde sevilenidir. Sürekli agresif herşeye saldıran bir köpek hiç kimse tarafından sevilmez ve toplum bu köpeği ne kadar güzel ve kaliteli olsa da dışlar.
Yavru köpeğinizi aldınız evinize geldiniz.Önce bir 15 gün bahçede dışarı çıkarmayın. Veterinerin ilk aşılama ve iç parazit tedavilerini bitirin. Ondan sonra önce insan kalabalığı ve trafiğin olmadığı yerlere gidin. Köpeğiniz burada çevreyi tanımalı. Zaten bu eğitimde de amaç çevreyi,İnsanları,Hayvanları,Bitkileri ,Uzaktan arabaları tanıtmak ,Köpeğinizin yapacağı olumsuz şeyleri sürekli uyararak küçüklükten ”HAYIR” komutuna adapte etmektir. Bu arada insanlarla fazla haşır neşir etmemeye özen gösterin. Şüpheli ve düşmanca tavır sergileyen insanlara kesinlikle yaklaştırmayın sevmelerine izin vermeyin. Ve havlarsa aferin diye ödüllendirin. İlk önceleri kesinlikle köpeği gezerken tasmayla yönlendirmeyin daha ziyade kendi haline bırakın aşırı derece de tasmayla zorlarsanız tasma ile gezintiden kaçabilir .Tasma köpeğinize daima mutluluk vermeli. Sizin onaylamayacağınız bir alana yönelirse tasmayla ürkütmeden çekin yumuşak bir ses tonuyla ismini söyleyerek ”GEL” tonuyla yanınıza çağırın.

ALINTIDIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder