26 Kas 2010

PETİMLE AB ÜLKELERİNE NASIL SEYAHAT EDERİM?


Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği konseyinin 26.05.2003 tarihli ve 998/2003 sayılı düzenlemesiyle pet hayvanlarının ticari olmayan hareketlerine sınırlama getirilmiştir.

Bu düzenlemeyle Türkiye den İrlanda, Malta, İsveç ve İngiltere dışındaki Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapacak petler için aşağıdaki işlemler yapılmalıdır.

1- Pet micro chip ile kimliklenmiş olmalıdır.
Kullanılan micro chipler ISO 11784 ve 11785 standardına uygun olmalıdır.
2- Kuduz aşısı yapılmış olmalıdır.
3- Kuduz titrasyon testi yaptırılmalıdır. Kuduz titrasyon testi yaptırılacak laboratuar Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilmiş olmalıdır. Test yapılacak numune aşılamadan en az 30 gün sonra alınmalıdır. Kuduz titrasyon testi sonucu en az 0,5 IU/ml olmalıdır.
4- Resmi veteriner hekim tarafından düzenlenmiş bir sertifika olmalıdır. Sertifika formunun doldurularak tarım il /ilçe müdürlüklerinde onaylatılması gerekmektedir. İrlanda, Malta, İsveç ve İngiltere Türkiye den giriş yapacak petlere karantina uygulaması yapmaktadır.

UÇAKTA HAYVAN TAŞINMASINA İLİŞKİN UYGULAMA PROSEDÜR

Evcil hayvanlar içinde rezervasyon yaptırmak ve Hayvanın sağlık belgesini, Kimliğini, Aşı kağıdını bulundurmak gerekiyor .Uçakta yolculuğa çıkarken evcil hayvanınızı da yanınıza alacaksınız onun içinde rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Evcil hayvan geçerli aşı ve sağlık sertifikasına giriş izinlerine veya transit ülkelerince istenen diğer belgelere sahip olan özel kafes içerisinde taşınabilecek ölçülere haiz kedi köpek kuş (saka,muhabbet kuşu ,kanarya) türleridir.Bu tanımlamanın dışında kalan hayvanlar uçağın kargo bölümünde taşınır.

PROSEDÜR
1)Uçak kabininde evcil hayvan taşınması bu hayvanlar için rezervasyon yapılması ile mümkündür.
2)Kabinde taşınması istenen evcil hayvanlar mutlak suretle evcil hayvanın sahibi tarafından temin edilen 45 *35*23 cm ölçülerindeki kutularla taşınmalıdır.Evcil hayvanların kafesleri ile birlikte tartıldıklarında ağırlıkları 6 kg geçmemesi gerekir.
3) İngiltere,Suudi Arabistan,Güney Afrika gibi ülkelerin sağlık kuralları gereği kabinde evcil hayvan taşınmaz.
4)Görme veya işitme engelli yolculara ait refakatçi köpekler, rezervasyon yaptırılarak ücretsiz olarak kabin içine kafessiz olarak kabul edilirler.(İngiltere hariç)
5)Kafesin üzerinde yolcunun ve hayvanın ismini belirten bir etiket olmalıdır.


KAYNAK: Hayvan hakları mevzuatı yazan : Avukat S.Mutlu SÖZER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder