5 Oca 2011

KÖPEKLERİN DIŞ PARAZİTLERLE SORUNLARI NELERDİR?


Köpeklerin dış parazitlerden en büyük sorunlarından biri Enfeksiyon hastalıkları taşıyan kenelerdir. Her köpek için ciddi tehlike oluştururlar. Özellikle köpeklerin en çok dolaşmayı sevdikleri açık alanlarda gözlenir. Nisan’dan ekime' kadar çalılıklarda, otlar üzerinde serbestçe yaşar, Tek bir kene ısırığı dahi köpeklere hatta insanlara viral ve bakteriyel hastalıkları bulaştırabilir.

 Lokal İrritasyon: Konakçının derisine gömülen ağız organeli yangısal reaksiyonlara yol açar. Burada daha sonra bakteriyel enfeksiyonlar da gelişebilir.Kene gömülü olduğu yerden tam olarak çıkartılamaz ve deri içinde bir kısım ağız organelleri kalırsa bu durumda daha ciddi ve yaygın bir yangı meydana gelir.

2)Kenelerden Kaynaklanan Hastalıklar:

a)Borreliosis (Lyme hastalığı):  Hastalık etkeni bakteriler kenenin barsakları ve salya bezlerine yerleşir ve kan emme sırasında konakçıya bulaşır. Lyme hastalığının klinik semptomları çeşitlilik gösterir. İnsanlarda ısırık noktasında 1-3 hafta sonra gelişen derideki kızarıklığa ateş ve lenf yumurtalarının şişmesi ile seyreden grip benzeri semptomlar eşlik eder.Birkaç hafta veya ay sonra vücudun etkilenen yerlerinde ağrılı nevritis ve felçler meydana gelebilir.Köpekte belirgin semptomlar başlangıçta çevreye kayıtsızlık ve 40-41C ateş,daha sonra ise topallık,kas eklem ağrısı ver diğer sinirsel bozukluklardır.
 
b)Babesiosis: Enfekte keneler sağlıklı konakçıdan kan emdikleri sırada paraziti de naklederler. Paraziter enfekte konakçının alyuvarları içinde ikiye bölünerek çoğalır ve alyuvarları parçalar.Babesis fonksiyonunun bulaşmasından 1-3 hafta sonra konakçıda ateş,giderek artan durgunluk,anemi,mukoza ve göz kapaklarında sarılık,dalak şismesi ve kan işeme meydana gelir.Hastalığın şiddeti konakçının bağışıklık durumu ile yakından ilgilidir.Tavsiye edilen en iyi mücadele yöntemi,vektör kenelerin yok edilmesini amaçlayan,uzun etkili kene ilaçlarının kullanılmasıdır.

3)Kene Felci: Bazı kene türlerinin dişileri,kan emme sırasında belli dönemlerde bir nörotiksin üreterek sinirsel impuls geçişini bozar.Hastalık bulaşan köpeklerin arka bacaklarında ilerleyen bir felç ve nadir vakalarda solunum felcine bağlı ölüm meydana gelir.Kenelerin kısa sürede uzaklaştırılmaları ile semptomlar 24 saat içinde kaybolur.

Pire enfetasyonu:

Köpek sahipleri sık sık pire probleminden yakınır ve ilaç kullanmalarına rağmen bahşedemediklerini ifade ederler. Bu parazitlerin yoğun enfetasyonu birkaç sebebe bağlıdır. Pet hayvanları sayısı sürekli olarak artmaktadır. Parazitler zamanında teşhis edilemezler, bu da sıcak mevsimlerde süratli bir çoğalmaya yol açar. Kaşınma ve ısırma gibi ilk enfestasyon belirtilerinin sebebi araştırılmaz. Sadece hayvanın üzerindeki pirelere karşı ilaç uygulanır. Parazitin çeşitli gelişme dönemlerini yaşadığı çevre ilaçlaması ihmal edilir. Pireleri yok etmemiz gerekir bunun için yapmamız gerekenler.
Pire mevsimi başlamadan bir ay önce. pire savaş gününüzü tespit edin ve takviminize yazın. Sık sık evinizi elektrik süpürgesi ile temizleyin. Elektrikli süpürge torbalarını dışarıdaki,kısa süre sonra boşaltılacak bir çöp kutusuna atın.Torba henüz tam dolmadığından onu atmazsanız ya da torbayı evin içindeki bir çöp kutusuna atarsanız,büyük olasılıkla pireler kaçacak veya savaşınızda tek bir muharebeyi kazanmış olacaksınız. Bahçenizde bir pire spreyi kullanın.
Bir pirenin en iyi temizlenmiş eve bile dönebileceğini unutmayın. Onun için her yeri pire spreyleri ile iyice yıkayın. Daha serin aylarda da pire savaşına devam edebilirsiniz. Pire mevsimi bittikten bir ay sonra yeniden evinizi temizleyin. Pireler tropik iklim böcekleri oldukları ve soğuk havalara dayanamadıkları halde,sıcak evlerde mutlu bir şekilde üremeye devam edebilirler. Yiyecekleri kapalı kutular veya buzdolabında saklayın.Köpeğiniz yemeğini yedikten sonra kabını yıkayıp kaldırın.Yemek kırıntılarını toplayın ve etraftaki su birikintilerini giderin.
Alıntıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder