1 Mar 2011

YAVRU KÖPEKLERDE DİŞ BAKIMI



Yavru köpekler 3,5 aylıktan 8. aylığa (genellikle 6. aya) kadar süt dişlerini dökerler. Yerine hayat boyu kalıcı olan ana dişler çıkar. Dökülen dişleri zaman-zaman yerlere düşmüş olarak görebilirsiniz. Çoğu zaman da yemek yerken kendileri yutarlar. Bu dönemde diş kaşıntısı çok fazla olduğu için bulduğu her şeyi kemirecektir. Siz kendisine zarar vermemesi için potansiyel olarak kemirebileceği her eşyayı, sanki evde emekleyen bir çocuk varmış gibi düşünüp ortadan kaldırmalısınız.

Bu dönemde onun kemirmesi için hazır ürünler verebilirsiniz. Kalın halat şeklinde, düğümlenmiş, uçları püsküllü olan diş ve oyun ipleri, natürel malzemelerin işlemden geçirilmesiyle elde edilmiş yapma kemikler kullanabilirsiniz.

Sanılanın aksine köpeklerde diş bakımı da gereklidir. Yani onların da dişlerinin fırçalanmasına ihtiyaç vardır. Normalde tartar oluşumu 1,5 yaşından sonra başlar. Fakat daha yavruyken, fırçalamaya alıştırmak gerekir. Bu işleme en küçüklerinden çocuk diş fırçası veya köpekler için hazır satılanlardan temin ederek başlayabilirsiniz. Öncelikle diş fırçasını ıslatarak alıştırıp sonra da köpek diş macunu ile devam edebilirsiniz. Fırçalama aynı bizde olduğu gibi yukarı-aşağı ve daha az olarak ta sağa-sola doğru olmalıdır.

Tabiki köpeklerin dişleri sadece fırçalanarak temizlenemez. Bunun için yukarıda diş kaşıntısı dolayısıyla kullandığınız yardımcı malzemeler ve yöntemlere ilave olarak özel olarak tartar temizliği için üretilmiş mamaları da verebilirsiniz.

Diş fırçalama köpek yavrusu sağlığa uygunluk programı için  önemli bir adımdır. Köpek sahipleri diş temizliğinde ve diş etleri korumak için her zaman  tutarlı olmalıdır. 8 ve 16 haftalık köpek yavrularında  dişleri fırçalamaya başlamak ilerde sağlıklı diş ve diş etleri olmasında uygun bir zamandır.

Yavrunun diş bakımı için gereken ilk şey doğru diş macunu. İnsan diş macunu köpekleri hasta yapabilir asla kullanılmamalıdır. Satın alınan diş macunu köpekler için yapılan diş macunu olmalıdır. Parmağınıza küçük bir miktar koyun. kokusunu yavru köpek almasını sağlayın ve tadına baktırın ki alışabilsin.

Yavaşça onun diş etleri ve dişlerinde  diş macunu ile etrafında parmağınızı hareket ettirin. Kısa bir süre için bunu yapın  köpeğin adapte olmasına yardımcı olur. Yavaş yavaş bu egzersiz yapmak süresini uzatmanız gerekir. Köpeğiniz diş fırçalama zamanı geldiğinde sizinle işbirliği yapacaktır. Daha sonra fırça ile bu işleme devam edin. Fırçalama sayesinde diş etleri ve arka ve ön dişleri daha sağlıklı olacaktır.

Bebek veya çocuk diş fırçası da yavru köpek ve küçük ağızlı için kullanılabilir. Yavru köpekler için özel üretilmiş yumuşak kıllı fırçaları tercih edin.

ALINTIDIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder