11 Oca 2012

Çocuğumuz kaç yaşındayken evimize hayvan almalıyız?



Çocukların hayvanlarla birlikte büyümesinin ileriki yaşlarında onlara sağlayacağı yararlar artık tüm psikologlar tarafından kabul görmektedir. Hayvanlarla birlikte yaşamında sevgiyi, sorumluk duygusunu, arkadaşlığı öğrenebilen çocuklar yetişkinliklerinde de daha başarılı, insanlarla daha kolay anlaşabilen ve problemsiz kişiler olmaktadırlar.Bu gerçeği kabul ettikten sonra önemli bir soruyu cevaplamamız ve karar vermemiz gerekmektedir: Çocuklarımızın hayatına bir hayvanı, mesela bir köpeği veya bir kediyi hangi yaşlarda dahil etmeliyiz?

Bu güzel dostluğun başlangıcı için iki ayrı doğru seçeneğiniz var:

1. seçenek; Evde zaten kedi veya köpek varken bir bebeğinizin olması ve hayvanlarla beraber, onları yavaş yavaş tanıyarak büyümesidir. Hayvan olan bir evde büyüyen çocuklar hayvanlarla yavaş yavaş tanıştıkları için asla onlara zarar vermezler ve hayvanlarda yeni bir bebeği düşünemeyeceğiniz kadar çabuk ve güzelce kabullenir ve hatta sahip çıkarlar.
2. seçenek içinse çocuğun en azından 11-12 yaşına gelmesini beklemektir. Bu yaşların arasında kalan dönemde çocuk hayvanları tam algılayamaz ve oyuncak gibi görür. Zaten bir sürü ses çıkaran tüylü oyuncağı vardır. Obje olarak onları da oyuncak gibi algıladığı için köpek veya kedi yavrusuna da zarar verebilir. En iyi ihtimalle zarar vermese bile sürekli peşinde koşturup, mıncıklayıp, sıkıştırır ve çoğu zamanda canını yakar.
Hayvan sevgisi denince boyut ve tür hiç önemli değildir.

Genelde ev hayvanları deyince akla hemen köpek ve kedi gelir. Oysaki bir çok ev hayvanı vardır. İnsanlara sevgiyi öğretmesi için evcil hayvanınızın ille de kocaman bir rotweiler olması gerekmez ya da güzel uzun tüylü bir İran kedisi değildir sadece bize güzelliği ve davranışları ile hayran bırakacak kendisine aşık edecek. Çok küçük evcil hayvanlarıyla da insanlar harika dostluklar yaşarlar. Minicik hamster’larına düşünerek çok güzel isimler takarlar. Yuvalarını süslerler, onlara en güzel yiyecekleri yedirmeye çalışırlar. Ya da bir muhabbet kuşu konuşmaları ve şaklabanlıkları ile ev halkını çevresine toplar, mutluluk ve neşe kaynağı olur. Bu ufacık dostlarını da tıpkı köpek ve kediler gibi hastalandığında ağlayarak, telaşla Veteriner Hekime götürürler. Hayvan sevgisi tektir, tüm hayvanları içine alır. Aslında sevgi tektir. Ya vardır ve tüm canlıları hayvanlar, bitkiler ve insanları severiz, ya da yoktur ve seçmece, eksik sevgilerle avunursunuz.

Kutlu Dayıoğlu
Veteriner Hekim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder