30 Oca 2012

Köpeklerde banyo ve tırnak bakımı




Köpeklerde banyo alışkanlığı ve sıklığı ne olmalıdır?

Evde yaşayan köpekler en azından kötü koktukları veya sokakta gezdirirken kirlendiklerinde yıkanmalıdır. Bunu dışında köpeğinizi evde bile yaşasa sık sık yıkamak yerine uygun fırça ve taraklarla tararsanız tüylerinin daha sağlıklı olduğunu ve daha az keçeleşip daha az döküldüğünü göreceksiniz.

Bahçede yaşayan köpekleriniz ise sadece yaz aylarında ya serinletme amacı ile öğle saatlerinde şampuan sız veya kirlendiğini veya kötü koktuğunu fark ettiğiniz zamanlarda şampuanla yıkanabilir. 

Köpeğinizi Veteriner Hekiminizin tavsiye ettiği onlara uygun şampuanlarla yıkarsanız tüylerinin daha sağlıklı olduğunu göreceksiniz. 

Unutmayın köpeklerin tüy yapıları ve özellikle derisi biz insanlardan çok farklı bir yapıya sahiptir. Bizim şampuanlarımız ile yıkanan köpeklerin derileri tahriş olabilir, kuruyabilir veya kepeklenebilir.
Köpeklerin aslında sadece arka parmak tırnakları kesilir.

Köpekler kedilerden çok farklı olarak tırnaklarını içeriye gizleyemezler. O yüzden koşarken, yürürken tırnakları sürekli toprak, beton vb zeminlerde sürtünme sonucu körelir ve normal boyutlarında kalır. 

Aşağıda saydığımız durumlarda ise köpeklerin tırnakları aşırı uzayabilir;

Hiç gezdirmeme veya çok nadir gezdirme
Amerikan cocker gibi çok sık ve uzun tüylü ırklarda ayaklardaki tüyler nedeniyle tırnaklar gezdirilse bile yere değmediği için
Diğer parmakların arkasında yukarıda kalan bizim başparmağımıza denk gelen parmakların bazen diğer ayak kemikleri ile bağlantısının olmaması ve bu yüzden yere basma sırasında boşta kalması nedeniyle bu tırnaklar uzayıp kıvrılıp zamanla parmağa saplanabilir.
Sürekli çimenlik alanlarda gezdirme sonucu tırnaklar sert zemine basmadığı için aşınmaz.

Tırnakların yukarıda saydığımız nedenlerle aşırı uzaması sonucu ağrı ve yürüme güçlükleri oluşabilir. Veteriner hekiminize köpeğinizi götürdüğünüzde mutlaka tırnaklarını da kontrol etmesini hatırlatınız.

Veteriner Hekim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder