23 Şub 2012

Bahar geldi...




Koca bir kıştan sonra nihayet bahar geldi galiba ! Galiba diyorum , çünkü her an kar yağacak gibi geliyor. Karanlık, soğuk günlerden sonra, güneşli günlere kavuştuk nihayet!
           Sadece biz mi!?  tüm canlılar mutlulukla kucaklıyor güneşi. Bitkiler güzel çiçeklerini açmak için yarışıyorlar. Bir ağaca veya bir çiçeğe baktığınızda sanki gözünüzle görebileceğiniz bir hızla yaprak, çiçek sergileyebileceği ne varsa sanki fışkıran bir su gibi tüm dalları, toprakları yeşil, sarı, kırmızı her renge boyadıklarını görüyorsunuz.
            Sadece bitkiler değil; İnsanlar, hayvanlar da çok mutlu ve neşeli bu aralar. Bahar ve güneşin sıcaklığı kendini iyi hissetme hormonlarını harekete geçiriyor. Çocuklar daha çok oyun oynamak istiyorlar, bütün gün oradan  oraya neşeli bağırışları ile koşuşturup duruyorlar. Anneler bu aralar çocuklarını zaptedemiyorlar. ''Terleyip üşüteceksin! Dur koşma !'' Uyarılar, bağırışlar boşa gidiyor. Çocuklar zıplayıp koşuyorlar. Nasıl koşmasınlar bahar geldi. Hayat tekrar başlıyor adete! Tüm canlılar tüm kış boyunca bu anı beklediler.
              Hayvanlar mı ? Onları anlatmak bu yazıya sığmaz ! Köpekler, kediler bütün gün insanın canını çektiren bir miskinlikle güneşte yatıp duruyorlar. Sanki hayattaki en önemli şey buymuş gibi kendilerini rahatsız eden bir arabanın üzerlerine gelmesine rağmen, kalkmamak için en miskin hallerini takınıp , duymazdan gelebiliyorlar. Ama kışın alamadıkları güneş ışınlarını iyice depoladıktan sonra, onlarda bu neşeli, enerjik karnavala katılıyor ve en hevesli havlamalarını bu günlerde yapıyorlar. Zaten her yerde neşeli sesler var ; Çocukların kahkahaları köpek havlamalarının neşesine karışıyor.
                Kuşlar tam anlamıyla coştu. Erkekler en güzel şakımalarını çıkarıp kendilerine birer eş bulmak için ortalığı şen şakrak kendilerine has şarkıları ile dolduruyorlar. Eşleşenler yuva telaşında, kıpır kıpır, yuvaları için malzeme taşıyorlar, arada bir dalın üzerinde aceleleri varmış gibi çabucak çiftleşiveriyorlar. Tabi aceleleri  var. Bahar geldi , ellerini çabuk tutup bu güzel günlerin keyfini çıkaracaklar. Onlar için bu olay üreme demek, yavrulamak demek, tüm çabaları bunun üzerine kurulu, içgüdülerinin tüm baskısına rağmen yine de neşeli ve güzeller!
                Böcekler, karıncalar, arılar her yeri kapladı. Onlarda kıpır kıpır  hayatın kendilerine verdiği rolü gerçekleştirmek için sanki büyük bir tiyatro sahnesindeki set işçileri gibi koşuşturup duruyorlar. Tırtıllar doğanın kendilerine verdiği yaprakları hırsla kemirip, kelebek olmak için acele ediyorlar. Kelebek olup uçmak varken, tırtıl olmak pek hoş olmasa gerek, o yüzden acele ediyorlar belki de!
                 Ya! İşte böyle doğa uyandı ve baharı kucakladı dostlar! Siz ne duruyorsunuz! Hadi koşun dağlara, kırlara! Alın çoluk-çocuk , dost-arkadaş tüm sevdiklerinizi çıkın doğaya! Koklayın havayı, çiçek toplayın demet demet, uzanın çimenlere, bakın bakalım bahar sizi bekliyor muymuş. Sizi de diğer canlıları kucakladığı gibi kucaklayacak mı ? Gidin ve görün!
                 Ne demişti şarkısında Barış Manço;    ''Bir de püfür püfür esen bir çınar gölgesi! Kaç kula nasip olur keyfin böylesi ..''

Kutlu Dayıoğlu 
Veteriner Hekim 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder