6 Şub 2012

Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ilişkisi



Kabahatler Kanunu kapsamında olan 5199 sk.nun TCK. Ya alınması şeklindeki kampanyalar için kısa  not: Bir kanun bu şekilde tamamıyla başka bir kanuna içine teknik olarak alınamaz.  Bizim istediğimiz şey, 5199 sk.da yasaklanmış olan ihlal fiillerini işleyenler ve buna ilaveten "HAYVANLARA HUNHARCA HİSLE İŞKENCE EDEN, TECAVÜZ EDEN, ÖLDÜREN, YARALAYAN KİŞİLERE" verilecek cezaların Türk Ceza Kanununda belirlenerek uygulanmasıdır. Yani hem 5199 sk. yaptırımları uygulanmaya devam edecek; hem de bazı fiiller yeniden tanımlanarak TCK. da yaptırıma bağlanacak.

Talebimizde bilinçli ve gerçekçi olmalıyız ki dikkate alınabilsin. Diğer ayrıntılara ait pek çok konu TCK.yı doğrudan ilgilendirmeyen idari yaptırımlar başlığında kalmaya devam edecektir. Hayvanlara yukarıda bahsedilen filleri uygulayarak belirlenen suçu işleyen kimseler kanun önünde "suçlu" olarak ceza almalıdır, bunu istiyoruz. Hayvanların bu aşamada mal ya da eşya olarak tanımlanıyor olması  çok önemli değil ; Tıpkı TCK 152 md.de olduğu gibi. (bu madde doğrudan hayvanı koruma amaçlı olmasa da teknik olarak caydırıcılığıyla önemli)

Sivil toplumun ille de teknik terimlere dayalı talebi olması da  gerekmez. Hayvana tecavüz edenler hapis cezası alsın;bahsedilen fiilleri işleyenlerin sabıkalarına kaydedilsin, para cezasıyla kalmasın demek bile aynı talebin toplumsal olarak dile getirilmesidir. Eğer Türk Ceza Kanununda bir hüküm açıkça " Pazartesi günleri kaldırımın sağından yürüyenler 3 yıl hapis cezasına çarptırılacaktır" yazıyor olsa, bu kesinlikle uygulanacak bir hükümdür. Tartışılmaz. Demek istiyorum ki TCK. da "hayvana işkence tecavüz, hunharca hisle saldırı, yaralama ve öldürme suçtur, cezası da X yıldır" yazdığı anda da  hayvana mal, taş, masa, kağıt denmesinin hiç bir önemi yoktur, o ceza verilir. Öteyandan elbette  yine hayvanların "mal" değil, "canlı" olduğunu kabul ettirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Toplumsal bilinci dürtmeye ara vermeyeceğiz.

Bu aşamada taleplerin doğru bir dille yapılabilmesi, daha bilinçli olunabilmesi için kısa  açıklamaya gerek duydum. Çünkü ne istediğimizi net olarak bilmeli ve her platformda bunun arkasında durabilmeliyiz.

Av.Hülya Yalçın
İB.Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı                                   
İB.SEM. Hayvan Hakları Öğr. Görevlisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder