28 Mar 2012

Gezen köpek sağlıklı olur

Düzenli gezen ve bol eksersiz yapan köpekler çok daha güzel, sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar.
Köpeğinizi özellikle ilk yavruluk dönemleri ve aşıları bittikten sonra düzenli ve uzun yürüyüşlere götürürseniz, kas, iskelet vb gelişimi çok daha iyi olur, sizinle iletişimi artar, diğer köpekler ve insanlarla tanışıp sosyalleşir.

Özellikle Alman kurdu, Boxer, Golden vb spor ırklarında düzenli ve aynı saatlerde gezdirilen köpekler ırk özelliklerinin olabileceği en güzel gelişmeye ulaşırlar. Bu geziler sırasında köpeğinizi motive edecek bazı sevdiği oyuncaklarını yanınıza alırsanız çok daha verimli eksersizler yaptırabilirsiniz.

Tıpkı insanlar gibi


Tüm köpekler için doğaları gereği gün içinde bol bol gezme, yürüyüş yapma hatta koşturma ihtiyaçları vardır. Köpeklerde egzersiz sadece yavrularda, genç ve yetişkinlerde değil yaşlanmış köpeklerde de önemlidir. Aynı insanlarda olduğu gibi yaşlandıkça tansiyon, kalp, damar sertliği vb bir çok hastalığın risk oluşturduğu ve metabolizması yavaşlayan yaşlı köpeklerimizin sağlıklı bir yaşlılık geçirmesi için onları belki çok yormadan ama yine de sık sık yürüyüşlere çıkararak gezdirmeliyiz.

Tasma şart !


Tabii ki insanla köpek arasındaki bağı oluşturan öncelikle sevgi ve dostluktur. Ama köpeğimizin kontrolünü sağlamak, onu eğitmek ve korumak için başka bir bağ daha gereklidir. Bu da çeşitli şekil, uzunluk ve malzemelerden yapılan tasma, kayış ve zincirleridir. Köpeklerin boynuna ve göğsüne taktığımız tasmalar sayesinde onu yakınımızda durmaya, caddelerden geçerken yavaş veya hızlı yürümesine, gerektiğinde durmasına veya koşmasına alıştırırız. Ayrıca temel eğitim almamış köpeklerde tasma sistemi sayesinde köpeğimizin kaçıp gitmesine, başına bir şeyler gelmesine engel olmuş oluruz. Her türlü durumda dünyanın her yerinde düzenli ülkelerde olduğu gibi Türkiye`de de hem yasalar hem de normal toplumsal kurallar gereği köpekler tasmayla dolaşması kuralı koyulmuştur. Aksi taktirde köpek-insan birlikte yaşamında bir çok sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Sokaktaki hayvana bir lokma


Sabahları veya günün herhangi bir saatinde çıkarken evinizdeki mutfak artıklarınızdan küçük bir torbaya veya küçük bir yoğurt kasesine koyup, bunu çöp konteynırlarının yanına yere bırakırsanız. Bu dünyayı ve yaşadığımız şehri paylaştığımız dostlarımız sokak hayvanlarına yaşam mücadelelerinde ciddi anlamda bir katkı vermiş olursunuz.


Kutlu Dayıoğlu Veteriner Hekim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder