5 Mar 2012

KEDİ VE KÖPEKLERDE DOĞUM BELİRTİLERİ



Gebe olduğundan emin olduğunuz kedi veya köpeğinizde göreceğiniz ilk belirti, doğuma 2 gün kala fark edilen belirgin iştahsızlıktır. Veteriner hekiminizin yapacağı vücut ısısı ölçümü de doğum zamanına ilişkin fikir verecektir. Kedi ve köpeklerin vücut ısıları doğuma yakın 1 derece kadar düşer.

Evcil dostunuzun memeleri doğumdan bir hafta önce tam olarak gelişmiş olur. Karındaki şişkinlik ve genital bölgedeki şişkinlik de doğumun yaklaştığının bir diğer habercisidir.

Gebe kedi ve köpekler doğuma çok kısa bir süre kala genellikle huzursuzlanırlar, kuytu yerleri arama gibi davranış değişiklikleri gösterirler. Vulvadan sümüksü bir akıntının gelmesi ise doğumun başladığının habercisidir.

Doğumu yaklaşan kedi veya köpeğinizi gözlerden uzak sessiz bir yere alınız ve ona huzursuzluk verecek davranışlardan kesinlikle kaçınınız. Sümüksü akıntının ardından kanlı yeşilimsi bir akıntı gelmişse ve buna rağmen doğum başlamıyorsa mutlaka veteriner hekiminize 
başvurunuz. Doğumun başlamasından 24 saat sonra içeride hala yavru veya yavruların bulunmasının anne ve yavruların sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu unutmayınız.

Tuğrul KUNT
Veteriner Hekim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder