23 Mar 2012

KÖPEĞİMİ NASIL BESLEMELİYİM ?




Köpeklere verilecek gıda miktarını belirleyen en önemli faktör köpeğinizin yaşıdır. Ayrıca yaşadığı ortam ve yaşam şartları da bu konuda belirleyicidir.

Genç köpekler yaşlı köpeklere göre daha aktiftirler ve daha fazla kaloriye gereksinim duyarlar. Gebe ve doğum yapmış köpekler ise hem kendileri hem de yavruları için daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Diğer yandan bu durumlarla ilgisi olmayan ama zayıf ve hasta olan hayvanların da eski güçlerini yeniden kazanmaları için fazla kalorili yiyeceklere ihtiyaçları olmaktadır.

Besleme konusunda belirleyici olması gereken bir diğer husus da köpeğin egzersiz durumudur. Çalışan köpekler (örneğin bekçi köpekleri, çoban köpekleri, arama kurtarma, polis, asker ve av köpekleri), sarfettikleri fazla efor nedeniyle daha fazla kaloriye ihtiyaç duymaktadırlar. Yukarıda bahsi geçen tüm köpeklerin besin ve kalori ihtiyaçları fiziksel durum ve aktivitelerine göre belirlenmeli, ihtiyaç duydukları kalori miktarları özenle hesaplanmalıdır.

Köpeğinizi ev yemekleri ile besliyorsanız verilmesi gereken gıda miktarını ayarlamanız ve kontrol altında tutmanız zor olacaktır. Dostunuza verilen her öğün eşit miktarda karbonhidrat, yağ ve protein (özellikle hayvansal protein) ilçermelidir. Hazır mamalarda bu oranlar homojen bir şekilde ayarlandığından size kalan sadece mama miktarını belirlemek olacaktır.

Diğer yandan evde kendimiz için hazırladığımız yemekler bizim sindirim sistemimize uygun yemeklerdir. Unutmayınız ki bir köpek ve bir insanın sindirim özellikleri birbirinden farklıdır.

Hazır mamaları üreten firmalar bu gıdaların içeriklerini mama paketlerinin üzerine yazmaktadırlar. Yine mama paketlerinin üzerinde köpeğinizin yaşı ve ağırlığına göre verilmesi gereken mama miktarı da belirtilmektedir.

En uygun öğün sayıları 6 aydan küçük yavru köpeklerde 3-4 öğün, 6 ay 1 yaş arası köpeklerde 2 öğün, ve bir yaşını geçen köpeklerde 1 öğündür.

Yeni bir köpek edindiğinizde, köpeğinizi nasıl beslemeniz gerektiği konusunda mutlaka bir veteriner hekime 
danışınız. Hekiminiz köpeğinizin genel muayenesini yaparak, ırkına ve yaşam şartlarına göre beslenme, hangi vitamin ve mineral madde takviyelerinin yapılması gerektiği gibi konularda sizi bilgilendirecektir.

İyi ve doğru beslenen köpeklerde bağışıklık sistemi, deri ve sindirim sorunları çok daha az olacaktır. Dolayısıyla size de dostunuzun sağlığı için endişelenip, para ve vakit kaybetmek yerine onunla daha güzel ve keyifli zaman geçirmek düşecektir

TUĞRUL KUNT
Veteriner Hekim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder