27 Nis 2012

SOKAK KEDİSİ



Ne zaman bir sokak kedisi görsem içim burkulur . Çünkü onlar kadar hiç özgür olamadım.onları kıskanır bir kedi olmak isterim .Onlar çevremizdeki en özgür yaratıklardır.

Ne zaman bir yerden bir yere  gitmeye karar versem, geceleri sokaklarda yürürken sessizliği bozan bir tek ses duyarım . Bu bir sokak kedisinin çöp kutusundan fırlayarak önüme atlamasıyla duyulan sestir. Bu bir sokak kedisinin yemek arayışıdır.

Gecelerin kedisi sokak kedisi yine sokaklarda ve çöp kutularında yemek arayışındadır .çok zor olan yemek arayışı tüm gece sürer.çöp kutularının içini didik didik eder. Ama genelde yiyecekler torbaların içinde olduğu için tırmıkları ile torbaları parçalamaya çalışır.amansız mücadelesi sabahı bulur. Bir şeyler bulursa beslenme şansı olur. 

Ama birde şanslı sokak kedileri var.yaşadıkları mahallede bilinçli hayvanseverler vardır.Her yemek artığını ,ekmeği ağzı açık bir torba ile kediler için uygun bir yere bırakırlar.daha da şanslı ise bir köşede kedi maması dökülmüş mama kabı ve su kabı bulur.Sevgili dostlar peki sokak kedileri için neler yapabiliriz.

Sokağımızdaki kedilerin  kolaylıkla erişebileceği gölgelik bir yerde daima genişçe bir kap su bulundurun ve bu suyu sıklıkla (mümkünse her gün) değiştirin. 

Özellikle soğuk havalarda arabanıza binip çalıştırmadan önce motor kapağını açıp bakın, tekerleklerin üst kısımlarını kontrol edin. Kediler sıcak olduğu için buralara girerler ve uyuyakalabilir ya da sıkışıp kalabilirler. Yola çıkmadan önce sadece bir dakikanızı ayırıp bu kontrolü yapmak, ısınmak için arabanızın bu kısımlarına sığınmış bir kedinin hayatını kurtaracaktır. 

Konserve kutularını çöpe atmadan önce mutlaka ağızlarını ezerek kapatın. Aksi takdirde sokak kedileri kutuya sinen yiyecek kokusu nedeniyle ya da kutunun dibinde kalan yiyecek kırıntıları için başlarını kutuya sokmayı deneyecektir. Bunu yaparken kutunun sivri kenarları nedeniyle yaralanabilir, kör olabilir, başlarını kutuya sokup sıkışabilir ve kurtulamayabilirler. 

Çöplerinizi içinde bulunan gıda maddeleri ve yemek artıklarını ayırın. Bu hem yiyecek bulmak için çöpleri karıştırmak zorunda olan sokak kedileri için faydalıdır. Deterjan, ilaç, cam kırıkları, çivi, sicim, tel, pil gibi zehirli ya da yutulması halinde tehlikeli maddeleri yiyecek ve diğer çöplerinizi attığınız poşete koymayın. 

Mahallenizdeki  sokak  kedilerine  yiyecek veriyorsanız bunu trafiğin yoğun olmadığı saatlerde, örneğin gece geç saatte veya sabahın erken saatlerinde yapın.Onları trafik kazalarından korumuş olursunuz. 

Sevgili dostlar umarım önerilerime kulak verirsiniz.yardım etmek isterken sokaktaki kedilere  zarar vermeyin.

                                                                                                                                              PATİ PENÇE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder