4 Tem 2012

KEDİ VE KÖPEKLERDE T.C. KİMLİK NO !




Bakanlık sahipli ve sahipsiz tüm hayvanlar için bir yönetmelik düzenledi...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hastalıklarının daha etkin kontrolünü sağlamak amacıyla, kedi ve köpeklerin kimliklendirilerek kayıt altına alınması ve kayıtlarının düzenli tutulması ile ilgili usul ve esaslarının belirlendiği yönetmelik taslağını görüşe açtı. ”Kedi ve Köpeklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması yönetmelik” taslağa göre hayvanların kimliklendirilmesi, veteriner hekimler tarafından mikroçip ile yapılacak. Yeni doğan hayvanların kimliklendirilmesi, doğumdan itibaren en geç 4 ay içinde gerçekleştirilecek. Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen hayvanlar 7 gün içinde veri tabanına kaydedilecek. Veri tabanına kaydedilmiş hayvanlara ait aşı uygulaması, sahip değişikliği gibi pasaporttaki ve veri tabanındaki bilgilerin değişmesi halinde en geç 7 gün içinde yeni bilgilerin kaydedilmesi gerekecek.

Mikroçip, iki skapula (kürekkemiği) arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına, deri altınauygulanacak. Mikroçip takılmış hayvanlar, yılda bir kez çipin çalıştığından emin olmak için taramadan geçirilecek. Üzerinde bireysel tanımlama numaraları bulunan mikroçipler, Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar dahilinde yetki verilen serbest veteriner hekim, kurum ya da kuruluşlar tarafından uygulanacak.
Kimliklendirilmiş kedi ve köpekler için, pasaport da düzenlenecek. Pasaport üzerindeki numara da ayrıca oluşturulacak veri tabanına kaydedilecek.  İşletmelerin sorumlu veteriner hekimleri, kayıt altındaki kedi ve köpeklerin satılması durumunda, sahip değişikliğini, hayvanların veri tabanına, pasaportuna işleyecek. Sahipli hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına ilişkin masraflar, hayvan sahipleri tarafından karşılanacak.


Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde kedi ve köpekler için pasaport uygulaması bulunuyor. Pasaport almak için mikroçip ve veterinerlere başvurmak gerekiyor. AB ülkeleri dışında bu pasaport geçerli değil. ABD, Yeni Zelanda ve Avustralya’da da ev hayvanları için pasaport uygulaması mevcut. Veterinerden alınan bir sertifika sonucunda pasaport hayvan sahibi için çıkarılıyor. Avustralya’da mikroçip bulunmayan hayvanlar pasaport alamıyor. Kanada’da ise mikroçip zorunlu değil.
A.A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder