15 Ağu 2012

BİR ÇOÇUK VE KÖPEK NASIL TANIŞIR ?



BİR ÇOÇUK VE KÖPEK NASIL TANIŞIR ?



Eğitim her şeyin başı… Ve tıpkı ataların söylediği gibi “ağaç yaşken eğilir”. Çocukta hayvan sevgisinin gelişmesi, onlarla nasıl iletişim kurmaları gerektiğinin öğretilmesi ile başlar. Bu durumda ebeveynlere büyük rol düşmektedir. İstenilmeyen deneyimlerin yaşanmaması için çocuklara, çocuk bir köpekten korktuğunda ya da bir köpek çocuğa karşı tehditkâr hareketlerde bulunduğunda çocuğunuzun nasıl davranması gerektiği öğretilmelidir…
Köpekle karşı karşıya kalan çocuğa, köpeğin ani, tehditkar ya da korku verici davranışları karşısında kaçmaması gerektiği öğretilmesi gerekenlerin başında gelir. Bu duruma köpeklerin açıcından bakıldığında kaçan ister çocuk olsun ister büyük bir birey “kaçan şey avdır” psikolojisi söz konusu olur. Köpek ile karşı karşıya gelen çocuk, korku ile kollarını havaya kaldırması, hareket ettirmesi, sallaması gibi refleksler köpekte avlanma hissine yol açar. Özellikle de karşılaşılan köpek bir bekçi köpeği ise.

Böylesi bir durumda çocuğun sergilemesi gereken hareket; ellerini göğsünde çapraz şekilde birleştirerek, hareketsiz, sessiz ve sakin kalmaya çalışmasıdır. Hareket yapılmaması köpeğin kısa sürede ilgisini kaybetmesini ve oradan uzaklaşmasını sağlar.
Ebeveyn olarak öğretmeniz gereken bir diğer önemli adım ise yukarıda bahsettiğim davranışa rağmen köpek gitmiyor ise; çocuğunuza yavaş ve dikkatlice geri adım atmasını, köpeğin gözlerine bakmadan onu izleyerek uzaklaşmasını öğretin. Bu adımı öğretmek için mutlaka ortalıkta bir köpek olması gerekmiyor. Köpek olmaksızın da sıkça bu egzersizi tekrarlaya bilirsiniz, hatta bunu bir oyun gibi algılatmak korku gelişmeden tehdit durumlarındaki davranışın öğrenilmesini sağlayabilirsiniz.
Eğer söz konusu bir köpek saldırısı ise bu durumda çocuğunuzun izlemesi gereken adımları da öğretmek önemlidir. Unutulmamalıdır ki her saldırıda olduğu gibi köpek saldırısında da asıl olan baş-boyun bölgesini korumaktır. Köpek saldırısı ile karşı karşıya kalınması durumunda cenin pozisyonunda yere yatarak eller yardımı ile kafa ve boyun bölgesi koruma altına alınmalıdır. Köpekler için bu yatış biçimi teslimiyet anlamı taşır ve teslim olan bir şey artık av değildir. Köpek birkaç saniye içinde bölgeyi terk eder.
Çocuğunuza, arabanın penceresi, çit ya da başka engellerin arkasında duran bir köpeği asla kızdırmamasını öğütleyin. Engellenmiş köpekler zamanla agresif bir ruh haline bürünürler. Bu psikoloji zincire bağlı köpekler için de geçerlidir. Bu konuda çocuğu bilinçlendirmek gereksiz korkuların gelişmesini önleyecektir.

Köpeğiniz İle Çocuğunuzun İletişimi

Eğer evinizde sizinle birlikte yaşayan bir köpeğiniz var ise; köpek ne denli evcil olursa olsun bazı hareketler onlardaki güdü tetikler. Bu durumların ne olduğunu çocuğunuz ile paylaşmak, sevdiğiniz iki varlığın birbirine zarar vermeden uyum içinde aynı çatıyı paylaşmaları anlamına gelir.
Genellikle çocuklar, köpeğe ödül maması verirken korkarak son anda ellerini hızla geri çekip koşmaya başlarlar. Köpek için önemli olan ödül olduğundan, bunu bir oyun sanan köpek, ödülü yakalamak için çocuğu kovalamaya başlayacaktır. Köpek için amaç ödüldür ve bu yolda yapılan her şey mubahtır. Ödül peşindeki köpek, çocuğu devirmeye çalışacak hatta kimi zaman yanlışlıkla çocuğu ısırabilecektir. Bu durumun yaşanmaması için çocuğunuza ödülü verirken, ödülü parmakların arasında tutmaktansa, açık elinin avucunda olacak şekilde ikram etmesini öğretmelisiniz.
Çocuğunuza; uyuyan, mamasını yiyen ve yavruları ile ilgilenen bir köpeği asla rahatsız etmemesi gerektiğini de öğretmelisiniz. Çocuğunuza bunu “aynısı sana yapılsa sen de korkup kızardın” diye izah edebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder