28 Eyl 2012

BİLSENİZ HİÇ GİYERMİYDİNİZ ?



   Kendinize toplumda statü kazandırdığını düşünüp; cakalı cakalı  toplantılara, çaylara, çarşı pazarlara  o ölü canları sırtınızda taşıyıp gider miydiniz ? Yok yok imkanı yok, bu denli merhametsiz olamazsınız. Oysa bir bilseniz, bilebilseniz; siz o kürkü sırtınızda taşımak istediğiniz için, bu uğurda avuç dolusu paralar döktüğünüz için, kısacası talepte bulunup, arz pazarı yarattığınız için, o garipler ne işkencelerden geçirildikten, ne acılar çektirildikten sonra postları üzerlerinden sökülüp  alınıyor!
   Yüreği elverenler internetten görüntülerini indirip izlesin.. Aslında, benim birazcık ucundan kulağından anlatacaklarımı hakkiyle okusalar bir daha o kürkleri, deri ceketleri sırtlarına almazlar eminim , ya da satın alma gibi bir niyetleri varsa anında vazgeçerler, insan olan dayanamaz bu VAHŞETE, insan olan ortak olamaz bu insafsızlığa.
   Biliyor musunuz kürk ticaretinin % 70 ini elinde bulunduran  ÇİN’de, postlarına göz konulan hayvanlar listesine kediler, köpekler de dahil edilmiş.. Hem de uzunca bir süredir. Ve bu hayvancıklar sırtlarındaki postları soyulmak üzere bekletildikleri tıkış tıkış kafeslerden hoyratça alınıp, canlı canlı kaynar su dolu kazanlara atılıp haşlanmaktaymış.
   O kedilerin, köpeklerin bazılarındaysa, bir zamanlar sahipli olduğunu gösteren tasmalar, işaretler de bulunmaktaymış(kim bilir nerelerden toplanıp getirilmiş). Postları soyulan gariplerin birçoğunda bu işlem yapılırken bilinç kaybolmuyormuş. Çekilen, duyulan acıyı düşünebiliyor musunuz? İçinizde biraz olsun hissedebiliyor musunuz? En gelişmiş işkence yöntemleri bile bu yapılanların yanında solda sıfır kalmaz mı?
   İşte şıklık yarışındaki beyler, bayanlar( malumunuz çoğunluğu bayan oluyor), sizler bu işkencelere tabi tutulan o hayvancıkların kürklerini talep  ettiğiniz sürece, onlar daha pek çok akıl almaz acıları çekecek., Çin’e gösterilen tepki nedeniyle bazı uyanık firmalar tarafından giysiler üzerindeki etiketler sökülerek, farklı firma etiketleriyle, sırtlarınıza palto olarak, çantalarınızda,  ayakkabılarınızda, eldivenlerinizde, giysilerinizin yakalarında aksesuar olarak yer alacak..
   Yok yok kesinlikle eminim ki bu işte bir yanlışlık var, yani sırtında (artık neresinde taşıyorsa) kürk gezdiren bir kimse, o postun ne şekilde, hangi şartlarla elde edildiğini bilmiyordur. Başka türlüsünü düşünemiyorum, aklım fikrim almıyor..
   Geçtiğimiz yıl Peta’nın dünyaya dağıttığı, kürk yapımı ile ilgili Çin’deki o vahşet dolu video görüntülerini izlemiştim. Günlerce uyuyamamıştım. Bu yılki, biraz önce anlattığım video görüntülerini ise izlemeye cesaret edemedim doğrusu. Korkum o görüntülerden sonra sokaklara çıkıp, üzerlerinde  kürk taşıyan herkesi kolundan bacağından tutup, zorla da olsa  izlettirme sevdasına kapılmam. Ama bunu mutlak birileri yapmalı, en katı vicdansız insanların bile o görüntülerden etkileneceğine adım gibi eminim. Eksiklik, bu gerçekleri anlatamıyorsak mutlaka bizlerde.
   Talebin olmadığı yerde arz olmaz. Düşünün bir, ne kadar sevmeseniz de bahçenizdeki tekir kedinin, karşı inşaattaki kurt kırması vefakar çomarın sırf üzerindeki postu için canlı canlı kaynar sulara atılıp haşlandığını içiniz elverir mi hiç? Bana ne deyip, omuz silkip geçebilir misiniz?
   Hayır hayır, komşu evdeki arkadaşımın ayaklarına kadar uzanan o kürkün, sırtına gelene dek nasıl işlemlerden geçtiğini hiç ama hiç bilmediğine, tahmin edemediğine, edemeyeceğine adım gibi eminim, yoksa üzerine sinen kan kokusuna rağmen o ölü canın solgun postunu, öyle gururla sırtında taşır mıydı ?
   Ne olur yapmayın! Gece yatağınıza yattığınızda huzurla uyuyabilmek için, varsa ölü canları üzerinizden atın, sonra da erişebildiğiniz herkese anlatın, anlatın ki o zavallılar, canlı canlı kaynar kazanlarda haşlanmasın..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder