7 Kas 2012

KEDİLER ÜŞÜR MÜ ?




Çoğu zaman “kediler üşümez, onların tüyleri var…” gibi sözlerduyuyorsunuzdur mutlaka. Neden kedilerin üşümediğini sanıyorlar ki; bir kedi “üşüyorum” diyemediği için olabilir mi? Neyse biz gelelim bu işin doğrusuna; kediler de tıpkı insanlar gibi üşürler, hatta aşırı soğukta ölebilirler.
Kedilerin üşümeye başladıkları sıcaklık 20-22oC’dir. Bu sıcaklığın altında uzun süre kalan kedi, üşütüp hastalanabilir ve hatta ölebilir; tıpkı insanlar gibi. Dışarıda yaşayan kediler, kendilerine kısmen korunaklı bir yer bularak vücut ısılarını korumaya çalışırlar. 
Bunun için de enerjiye ihtiyaç duyarlar. Yani, yeterince beslenmeyen ve korunaklı bir yer bulamayan sokak kedileri, hipotermi sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Hipotermi, vücut ısısının normal değerlerin altına düşmesidir. Eğer vücut ısı kaybı yüksek olursa bu maalesef ölümle sonuçlanabilir.


Evde sizinle birlikte yaşayan kedinizin üşüyüp üşümediğini, onu sadece gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Eğer kıvrılıp yatıyorsa, patileri ile burnunu ve kulaklarını örtüyorsa, kalorifer peteklerinin/sobanın yakınına yanaşıyorsa, battaniye/yorganların altına giriyorsa üşümüş demektir. Kedinizin de sizin gibi üşüdüğünü ve üşüyünce hastalanabileceğini unutmayın. Kışın daha yüksek enerjili mamalarla beslemeye çalışın, zira vücut ısısını koruması için daha fazla enerjiye ihtiyacı olacak, özellikle de dışarı çıkmayı seviyor ve evin dışında zaman geçiriyorsa.

Ayrıca sokak kedilerine de barınabilecekleri bir küçük yer yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder