23 Ara 2010

KEDİLERİN TÜY VE DERİ BAKIMINDA ÖNEMLİ NOKTALAR



Sağlıklı deri ve tüy yapısına sahip olan kedilerin canlı ve parlak olan tüyleri deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda veya metabolizmayı etkileyen bir hastalığın varlığında mat, dağınık ve cansızdır. Ayrıca düzenli taranmayan ve bakımı yapılamayan kediler içinde aynı şey söz konusudur. Normal bir kedinin yılda iki kez tüy değişim dönemi vardır ve bu dönemde belirgin olarak ölü ve cansız tüylerin yerini yeni, canlı ve parlak tüyler alır.

Ancak ev kedilerinde bu tüy değişimini sürekli olarak görmek mümkündür. Bu nedenle düzenli olarak fırçalayarak ölü tüyleri toplamanız onun fiziki görünümüne büyük katkı sağlayacağı gibi kedilerin yalanarak temizlendiği göz önünde bulundurulduğunda gereksiz kıl yumaklarını yutması ve bağırsaklarda tıkanma gibi bazı problemlerin yaşanmasını önlemek amacıyla faydalı olacaktır. Kedinizin kısa, orta veya uzun tüylü olması günlük fırçalama sayısı ve süresi konusunda önemli olduğu gibi fırça seçimi konusunda da önem taşır. Örneğin uzun tüylü bir kedinin günde en az iki kez fırçalanması ve uzun telli bir fırça seçimi gerektiği halde kısa tüylü bir kedi için günde bir kez ve lastik eldivenler ile yapılan tüy bakımı yeterli olacaktır.

Özellikle uzun tüylü kedi ve köpeklerde tüy bakımı şarttır. Tüyler her gün taranıp fırçalanmalı, kırıklar ayrılmalıdır. Ölü tüyler uzaklaştırılmış, keçelenme önlenmiş olur. Taraklar küt uçlu, can yakmayan cinsten olmalıdır. Uygun bir tarakla bu işlemlerden nefret etmemiş olurlar, taramadan sonra ödüllendirme de iyi bir yoldur, işlemi severek yaptırırlar. Ayrıca bu işlemle deriye masaj yaparak kan dolaşımı da canlandırılmış olur. Deri tüyleri parlak bir görünüme kavuşur. Kısa tüyler için de yumuşak fırçalar önerilebilir. Uzun tüylü köpekler için metal açıcı taraklar da bulundurulmalıdır. Keçe ve topaklar bunla düzenli açılmalıdır. Fırçalamalar tek yönde olmalıdır. Kedinizi fırçalarken, tüy yapısına uygun olarak seçilmiş bir fırça ile baş bölgesinden başlayarak kuyruğa doğru tüylerin yönüne uygun alarak fırçalamanız ve ölü tüyleri aldıktan sonra nemli bir bezle silmeniz onun tüylerinin daha düzenli ve parlak görünmesini sağlayacaktır. Kedinizi günlük olarak fırçalarken kulak, göz ve deri kontrolü yanında ince ve sık dişli tarak kullanarak pire kontrolü yapmanız, oluşabilecek herhangi bir aksaklığı erken dönemde tespit ederek önlem alabilmeniz için de faydalıdır.

Kedi yıkanmaz, köpekler ise yılda 1 ya da 2 kez yıkanma ihtiyacındadır. Bunun haricinde evde beslenen köpekler daha sık yıkanacaksa maksimum ayda 1 yıkama yapılabilir. Yıkama özel köpek şampuanlarıyla yapılır. Yada arap sabunu kullanılabilir. Ancak diğer insan için şampuanlarla yapılan yıkamalar bir de sık yıkama yapılırsa, iyice derinin koruyucu tabakasını erozyona uğratır. Koruyucu tabaka giderse deri parazit ve diğer enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Bu nedenle sık yıkama ve insan şampuanlarından kaçınılmalıdır. Ayrıca hastalık ve aşı dönemlerin de (özelikle aşısız hayvanlar için) banyo yaptırmak yanlıştır. Dirençsiz vücud iyice hasta olabilir. Aşırı yıkama ve insan şampuanlarıyla yıkamalarda cilt kurur, kepeklenir, keçeleşir, mat görünüm alır, topaklaşır, zayıflar, tüy dökümü başlar. Tüm bunlar derinin koruyucu yağ tabakasının sık yıkama sonucu zarar görmesine bağlı gelişir. Tabii insan şampuanları da aynı etkileri yaratmaktadır.
Deri ve tüyler için hazırlanmış özel multivitamin preperatlarını veteriner hekiminize danışarak kullanabilirsiniz. Dengeli beslenme mevsimsel denilen normal tüy dökümlerini de azaltacak olan en büyük unsurdur. Mineral ve vitaminlerden eksizsiz bir beslenme şarttır. Eksikliklere bağlı çok önemli deri hastalıkları ve tüy dökümleri gelişmektedir. Profesyonel mamalar bu konuda güvenilir yardımcılardır. Çünkü aşırı miktardaki beslenmeler de (aşırı karbonhidrat veya aşırı protein; dengesiz beslenme) tüy dökümünü arttırıcı en büyük faktördür. Veteriner Hekiminizin önerdiği beslenme programına muhakkak uyulmalıdır. Hekimin önerisi olmadan evden verilen artı yiyecekler tüy dökümünü arttırır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder