3 Oca 2012

HAYATIMIZDAKİ KEDİ VE KÖPEKLER




Bir çok hayvanda olduğu gibi tür kavramının altında bir çok ırk vardır. Köpek türünün kapsadığı sizinde bildiğiniz minicik Pincher’lardan kocaman Danua’lara kadar bir çok köpek ırkı vardır. Tüm bu köpek ırkları içinde saflaştırma dediğimiz suni seleksiyonlarla seçilerek eşleştirmeler sonucu bir çok özellik pekiştirilmiştir.
Örneğin av köpeklerinde iyi koku alan dişi ve erkekler birbirleriyle eşleştirilerek bu özellikleri ile üstün olan ama bekçilik özelliği geride kalmış köpek ırkları üretilmiştir. Buna benzer bazı köpeklerde görünümleri dikkate alınarak seçimle üretilmiştir. Çok güzel tüyleri olan Yorkshire terrierler, Afgan tazıları hep bu özellikleri dikkate alınarak üretilmiş ırklardır.

Tüm bu ırkların içinde çok eski tarihlerden beri insanlar tarafından beslenen ve gerek görünüm gerekse davranış özellikleri fazla değişmeden günümüze kadar aynı kalmış ırklarda vardır. Örneğin bizim Sivas Kangalımız böyle bir ırktır.

Sokaklarda yaşayan köpeklere gelirsek; Biz her ne kadar onlara bir ırkları yokmuş gibi davransak da onlarda yıllara meydan okuyan bazı özellikleri ile kendi içlerinde safkandırlar. Nasıl ki Kangal çoban köpeği Sivas bölgesinin bir çoban köpeği ise bizim Ege bölgesinde rastladığımız sokak köpeği dediğimiz köpekler de bu bölgenin özelliklerine dayanıklı, bekçilik ve koruma özellikleri üst noktada olan, tamahkar, sadık, iyi huylu Ege çoban köpekleridir.

Kediler ise sadece ev hayvanı değildir. Şehir yaşamında sokaklarda hemen her zaman kedilerle karşılaşırız. Onlar işyerlerinin önlerini, saçakları, damları, arabaların üstlerini kendilerine ait yerler olarak görürler. Hemen her yerde sakin, isteklerinin az olduğu iddiasız yaşamlarını sürdürebilirler. Günlük hayatımızda her renkten kediye bazen bir sahil kasabasında balıktan yeni dönmüş bir balıkçının balık
kasalarının etrafında, bazen bir bahçe duvarının üstünde keyifle derin uykuda, ya da bir kafenin yumuşak minderlerinde birbirlerine sarılmış oynarken, bazen de kalabalık bir cadde de bir sokak köpeğinin koynunda
yatarken rastlayabiliriz.

Kedileri seven şanslı insanlar için bu hiç bitmeyen kedi görüntülerinin hepsi birer huzur ve mutluluk tablosudur.

Kutlu Dayıoğlu / Veteriner Hekim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder