25 Oca 2012

KÖPEK SAĞLIĞI (İdrar Taşları )



Evcil hayvanınızın yediği mama onun tüm yaşamı boyunca sağlıklı olması konusunda önemli rol oynar.Aktif ve sağlıklı bir yaşam için dengeli ve besleyici bir diyet gerekir.Evcil hayvanızın idrar taşı varsa onu doğru gıda ile beslemek gereklidir.Beslenme tedaviye nasıl yardımcı olur bunu inceleyelim

İdrar taşları nelerdir ?

İdrar taşları mineral kristal kalıntılarının bir araya gelerek idrar kesesinde taş oluşturması ile meydana gelir.Daha az görülsede taşların oluşumu böbreklerde de olmaktadır.Köpeğinizin idrar ph sı kristal gelişimini etkileyerek taş oluşumuna önderlik eder. Struvite kristali en sık görülen taş tipi olup alkali idrarda oluşur.Diğer tipler ise asidik idrarda oluşmaktadır.

Köpeğimde idrar taşı var mı ? Belirtileri nelerdir ?

İdrar geçişinde azalma
Zor ve yavaş işeme
Genital bölgenin yalanması
İşeme sırasında ağrı
Sık işeme
İdrarırını tutama
İdrarda kan görülmesi

Nasıl önlem alabiliriz ? 

İdrar taşlarından korunmak için profesyonel hazırlanmış kuru mamalar tercih edilmelidir. çünkü bu tür mamalar özellikle bu gibi durumlar göz önüne alınarak formüle edilmişlerdir. 

Eğer hastalık oluşmuş ise ve sadece kum dökme şeklinde görülüyorsa tıkanmalar giderilmeli ve varsa bakteriyel komplikasyonlar önlenmelidir. Ayrıca durum düzelene kadar ve daha sonrasında da kuru mamalarla beslenme devam etmelidir. 

Köpeklerde idrar kesesi ve penis kanalındaki büyük taşlardan kurtulmanın tek yolu operasyonla alınmalarıdır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder