13 Mar 2012

Kedi ve Köpeklerin yurtdışı çıkış prosedürleri



Kedi veya köpeklerin yurtdışına çıkış prosedürleri en fazla merak edilen hususlar arasındadır.Kedi ya da köpeğinizi yurtdışına çıkarmadan önce yerine getirmenizin şart olduğu bazı uygulamalar vardır.

Her ülke için farklı kurallar olmakla birlikte Avrupa Birliği ülkeleri standart kuralları uygulamaktalar. Diğer ülkelerin yurtdışına pet transportundaki kurallarını öğrenmek için lütfen yolculuğunuzdan mümkün olduğu kadar önce gideceğiniz ülkenin büyükelçiliği ile temasa geçiniz.

Genel olarak Avrupa Birliği ülkelerine dostunuzu götürmek istediğinizde uymak zorunda olduğunuz kurallar ise şöyle:

Avrupa Birliği'ne mensup ülkeler pet transportunda "Kuduz Titrasyon Testi" şartını aramaktadırlar. Ve bu testin sonucu alındıktan 3 ay sonrasına kadar evcil dostunuzu kabul etmemektedirler. Bu durumda, eğer evcil hayvanınız ilk kez yurtdışına çıkacaksa, en az 4.5 ay önce bir veteriner hekime giderek yardım istemelisiniz. (Daha önceden kuduz aşısı olan ve aşı uygulama süresi 30 günü geçmiş olan kedi veya köpekler için bu süre 3.5 aydır) Kuduz aşısı uygulanan petinizin kanında kuduza karşı yeterli antikor oluşması yaklaşık 1 ayı bulmaktadır. Bu nedenle aşı uygulaması sonrası 1 ay beklemek gerekir. 1 ayın sonunda dostunuzdan alınan kan örneğinden çıkarılan kan serumu hekiminiz tarafından akredite bir laboratuvara gönderilir. Bu laboratuvardan sonuç gelmesi yaklaşık 15 günü bulabilir.

Akredite laboratuvardan alınan onaylı müsbet test raporu onaylanma tarihinden 3 ay sonra ve yolculuğunuzdan önce ilinizin gümrük müdürlüğüne götürülerek gerekli işlemlerin yapılması (A.B. Pet Sağlık Formu'nun alınması) sağlanmalıdır. Ancak bundan sonra evcil dostunuzla birlikte yurtdışına çıkabilirsiniz. 

Diğer yandan pet dostunuzun mikrochip taşıması zorunluluğu bulunmaktadır. Pet dostunuza veteriner hekiminiz tarafından takılacak olan mikrochip ve bu mikrochipin kimlik kartına yapıştırılan barkod numarası, kimliğin o evcil hayvana ait olduğunun ispatıdır ve atlanmaması gereken bir kuraldır.

Daha önce yurtdışına çıkmış ve kuduz titrasyon testi müsbet olarak alınmış evcil hayvanların her yıl zamanında kuduz aşısının yenilenmesi durumunda sonraki yolculuklarda sizlerden tekrar kuduz titrasyon test sonucu istenmeyecektir.

Diğer bir önemli husus ise her havayolu şirketinin (eğer havayolu kullanacaksanız) pet transportu ile ilgili kuruma özel kurallarının olduğudur. Bu nedenle yolculuğunuzdan bir süre önce bilet almış olduğunuz firmayla irtibata geçerek taşıma kabı, ağırlık gibi hususlarda firma kurallarını öğrenmeyi kesinlikle unutmayınız.İyi yolculuklar.

TUĞRUL KUNT
Veteriner Hekim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder