6 Nis 2012

KÖPEKLERDE TIRNAK KESİMİ



Köpeklerin aslında sadece arka parmak tırnakları kesilir

Köpekler kedilerden çok farklı olarak tırnaklarını içeriye gizleyemezler. O yüzden koşarken, yürürken tırnakları sürekli toprak, beton vb zeminlerde sürtünme sonucu körelir ve normal boyutlarında kalır.

Aşağıda saydığımız durumlarda ise köpeklerin tırnakları aşırı uzayabilir;

*Hiç gezdirmeme veya çok nadir gezdirme
*Amerikan cocker gibi çok sık ve uzun tüylü ırklarda ayaklardaki tüyler nedeniyle tırnaklar gezdirilse bile yere değmediği için
*Diğer parmakların arkasında yukarıda kalan bizim başparmağımıza denk gelen parmakların bazen diğer ayak kemikleri ile bağlantısının olmaması ve bu yüzden yere basma sırasında boşta kalması nedeniyle bu tırnaklar uzayıp kıvrılıp zamanla parmağa saplanabilir.
*Sürekli çimenlik alanlarda gezdirme sonucu tırnaklar sert zemine basmadığı için aşınmaz.
Tırnakların yukarıda saydığımız nedenlerle aşırı uzaması sonucu ağrı ve yürüme güçlükleri oluşabilir. Veteriner hekiminize köpeğinizi götürdüğünüzde mutlaka tırnaklarını da kontrol etmesini hatırlatınız.

Köpek yavrumu aşıları bitmeden sokağa çıkarmalı mıyım ?

Bir köpek yavrusunu almak istediğinizde genelde 1.5 aylıkken alınır. Bu yaş yavrunun sütten kesildiği ve hazır mamaları yemeye başladığı döneme rast gelir. Yeni alınan bir yavruda genelde sizi iki konuda çok ısrarla uyarabilirler. Aşıları bitene kadar yavruyu asla yıkamayın, ve sokağa çıkarmayın, hatta abartılı olarak ‘’toprağa ayak basmayacak’’ bile diyenler olur. Bu iki uyarı aslında köpek yavrusunun aşıları bitene kadar özellikle kanlı ishal virüsüne karşı bağışıklığının oluşmayacağı ve bir hastalık alması ihtimaline karşıdır. 

Ama köpek yavrularının aşıları ırka göre değişen sürelerle de olsa yavru 3.5 aylık olana kadar bir süre alabilir. 3.5 aylık bir köpek yavrusu 10-12 yaşındaki bir çocuğun fizyolojik ve psikolojik gelişimine sahip olur. Düşünün 12 yaşındaki bir çocuğu biz o yaşa kadar hiç dışarıya çıkarmıyoruz ve bir gün sokaklara, kalabalık caddelere, insanların arasına çıkarıyoruz. O çocuk o gün o kadar kötü birçok yaşar ki, hayatı boyunca bu travmayı atlatamaz. 

Aynı şey köpek yavrusu içinde geçerli olduğuna göre yavruyu 3.5 aylıktan sonra birden sokaklara çıkarırsanız tüm ses, koku vb uyarılar hayvanı delirtecek kadar üzerine saldırır. 

O yüzden yavruyu bu dönemde arada kucakta da olsa kalabalık caddelere vb çıkarıp normal sokak yaşamına alıştırmalıyız. Ayrıca güvenli alanlarda, fazla köpeğin gezmediği yerlerde çimlere vb bırakıp dış ortama alışması sağlanmalıdır.

1 yorum:

  1. tırnak kesimi önemli internet'te http://petzzkuafor.com/kopek_tirnak_kesimi bu sayfayı gördüm doğru hizmet için düşünülebilir

    YanıtlaSil