4 May 2012

KÖPEĞİMİ ÇOK SEVİYORUM



Köpekler tüm hayvanların içinde insanlara en fazla yakın hayvanlardır. Hatta insansız yaşayamayacak kadar insana bağlı bir hayvan türüdür.
Köpeklerin atası olan kurtların evcilleşmeleri de zaten insanla yemek, barınak, korunma bağlantıları ve içgüdülerinin etkisi ile yavaş yavaş olmuştur. Bu şekilde evcilleşerek aramıza katılan köpek artık insansız yaşayamaz hale gelmiştir. O yüzden sokaktaki sahipsiz bir köpeğe çok az ilgi ve sevgi gösterseniz hemen peşinize takılır ve sizi sahibi olarak seçmek ister.
Günümüzde ailelerimizin içine aldığımız köpeklerde ise durum biraz daha farklılıklar taşır. Köpek dostumuz yine insansız yaşayamayacak kadar tüm aileye bağlılık gösterir ama bu bağlılık eğer dikkat edilmezse bağımlılığa dönüşebilir. Köpek alıştığı iyi veya kötü her durumdan geriye dönmekte zorluk yaşar. Her gece televizyon izlerken koltukta kucağınızda yatırdığınız bir köpeği bir gün tüylerinden rahatsız olduğunuz için ''Hayır! Koltuğa çıkmak yok!'' derseniz bunu anlamakta çok güçlük çeker ve aşırı mutsuz olur. Ya da yeni aldığınız yavru bir köpeği daha ilk geceden ağlıyor diye yatağınızda yatırırsanız köpeğin şartlanması ve alışkanlıklarında bunun geri dönüşü zordur.
Bunun örneklerini arttırabiliriz. Elden veya sofradan yemek verilen köpekler bunu sizden hep beklemeye başlarlar. Cep telefonu veya televizyon kumandası ya da terlik herhangi bir eşyanızı ortada bırakıp kemirmesine izin verirseniz bunu bir kere bile yapsa alışkanlık haline getirebilir ve vazgeçmesi güç olabilir.
Köpekler sizinle olan yaşamlarında herhangi bir konforu veya davranışı bir kere bile yapabilirlerse bunu normal davranışları içine katarlar ve tekrarları ile alışkanlıkları arasına alırlar. Ne kadar çok yaparlarsa o kadar alışkanlık olur. İç güdüleri böyle çalışır.
O yüzden köpeğinizle birlikte olan yaşamınızda sonradan rahatsız olacağınız hiçbir alışkanlığın yavruluğunda veya büyüme evresinde oluşmasına izin vermemelisiniz. Evinize veya bahçenize köpeğinizin ilk geldiği andan itibaren iyi düşünüp kuralları koyarsanız daha sonrasında hem onu üzmezsiniz hem de siz gereksiz uğraşmazsınız. Ama büyüyünce yatağa çıkması beni rahatsız etmeyecek diyorsanız veya zararlı olduğunu biliyorum ama sofradan yemek her zaman vereceğim diyorsanız o zaman zaten kural koymanıza gerek yoktur. Tek sorun sonradan pişman olduğunuzda ve rahatsız olduğunuzda geri dönüşün zor hatta bazen imkansız olduğunu bilmenizdir.
Peki, köpekte geriye dönüşü zor olan alışkanlıklar nelerdir? Kısaca listelersek:
1- Yatağınızda veya koltukta yatmak
2- Elden yemek yemek ve sizin yemeklerinizi istemek
3- Sofradan yemek çalmak
4- Size ait olan eşyaları kemirmek
5- Evde gece veya gündüz yalnız kalamamak
6- Evde tuvaletini yapmak
7- Bahçede çiçeklere ve ağaçlara evde saksı çiçeklerine zarar vermek
8- Kapı çaldığında veya dışarıdan gelen seslere fazla havlamak
9- Eve gelen misafirlere saldırmak hatta ısırmak

Unutmayın bu saydığım davranışlardan herhangi birisi bile sizin köpeğinizle olan yaşamınızda mutluluk yerine mutsuzluğa ve sıkıntıya neden olabilir. Zaten köpeklerine bakamayıp sokağa atanlar veya barınaklara veya başka birisine verenlerin çoğu bu sorunlardan şikayetçidir. Kliniğime her hafta 4-5 kişi başvurup bu davranış bozukluklarına çözüm bulmamızı istiyor. Yavru olarak gelip uyarılarımı dikkat edenlerin ise ileri ki yaşlarında yukarıdaki sorunlarının hiçbirisi oluşmuyor.
Köpeğimizi seviyoruz...köpek sevgisi bambaşka bir şey ben de biliyorum ama lütfen aşırı sevgi nedeni ile onu aşırı şımartıp sonra da bundan onu sorumlu tutmayınız.
                                                                           Vet.Hek.Kutlu Dayıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder