28 Ağu 2012

BURSA BAROSU, KÖPEĞİN ÖLÜMÜNDE İHMALİ OLANLARI YARGIYA ŞİKAYET EDECEK


TEŞEKKÜRLER BURSA BAROSU 



        Geçtiğimiz Pazar günü Dumlupınar Mahallesi'ndeki 5 katlı apartmanın dördüncü katındaki balkonda asılı bir köpek leşi bulundu. Köpeğin uzun süre aç ve susuz kalması sebebiyle yiyecek bulmak için balkondan atlamış olabileceği belirtiliyor. Bursa Barosu, yapılacak inceleme sonucu köpeğin ölümünde ihmali bulunanların tespit edilmesi halinde ilgili kişiler hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. 

        Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, canlı hayvanı sahiplenenlerin onun sorumluluğunu da alması gerektiğini söyledi. Babacan, 'Alınan canlı hayvan ailenin de bir ferdi oluyor. Sorumluluk almayacaklarsa hiç hayvanları sahiplenmesinler. Yaşanılan dramı baro olarak kınıyoruz. Özellikle yazları karne hediyesi olarak insanlarımız çocuklarına evcil hayvan alıyorlar. Ardından hayvanı evde bırakıp arabalarına binip tatile gidiyor. Sevimli dostları sokak hayatına ayak uyduramayıp sessizce ölüyorlar. Ailesine bir sevimli dost edinecek olanların aldıkları evcil hayvanları birkaç aylık düşünmememeleri gerekir. Vatandaşların aldıkları evcil hayvanların ölünceye kadar birlikte yaşayabileceklerini unutmasınlar. Aksi halde evcil hayvanları ölüme terk etmiş olacaklardır. Onları bırakarak, sokağa atarak, ölüme terk etmiş olacaklardır. Bir canlının sorumluğunu alabilecek insanlar bunları sahiplensinler.' dedi. 

        Olayı duyar duymaz ilgili komisyona talimat verdiğini belirten Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan da gerekli incelemeler sonucu olayda ihmali bulunanların tespit edilmesiyle konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Vatandaşların tatil döneminde evde besledikleri hayvanlarını evde yalnız bırakarak tatile çıktıklarına işaret eden Baro Başkanı Birkan şunları kaydetti: 'Kedileri, köpekleri özellikle birçok aile alıyor. Taşınırken veya okullar açıldıktan sonra evcil hayvanları sokağa salıyorlar. Bazıları da Görükle'de olduğu gibi köpeği bırakıp gidiyor. Hayvan da olsa nihayetinde canlı. Vatandaşlarımız evlerinden uzun süreliğine çıkarken hayvanları unutuyor veya 'bir şey olmaz' diyerek evde bırakıyorlar. Vatandaşlarımız evcilleştirilmiş hayvanlarını bakamayacakları durumlarda ise belediyelerin ilgili birimlerine teslim edebilirler.'

        Köpekleşinin asılı olarak bulunmasını basından takip ettiklerini ifade eden Birkan, 'Bu ahlaki bir ödev değil, aynı zamanda hayvanlarla ilgili herkesin sorumlulukları var. Aynı zamanda yasal düzenlemeler de var. Biz Bursa Barosu alarak hayvan hakları komisyonumuzun öncülüğünde ihmal iddialarını ya da yapılması gerekenler neyse biz bunu sonuna kadar takip edeceğiz. Olayda ihmali veya kastı olanlar hakkında gerekli suç duyurusunda bulunacağız. Gerek hukuki gerekse idari para cezası manasında sorumluların en üst cezayı alması için gerekli müracaatları yapacağız.' açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder